Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

Niceville


Skeeter är en ung flicka från södern som återvänder hem efter college och har bestämt sig för att bli författare men vänder upp och ner på sina vänners liv och livet i staden Jackson i Mississippi när hon bestämmer sig för att intervjua de svarta hembiträdena som tillbringat sina liv med att ta hand om de framstående sydstatsfamiljerna.


Originaltitel The Help
Regissör Tate Taylor
Manus Tate Taylor
Genre Drama, 2010-tal
Skådespelare Emma Stone, Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer, Jessica Chastain, Ahna O'Reilly, Allison Janney, Anna Camp, Chris Lowell, Cicely Tyson, Mike Vogel, Sissy Spacek, Brian Kerwin, Wes Chatham, Aunjanue Ellis, Mary Steenburgen
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 5341
Filmnummer 88559

Recensioner

Skapad 2019-12-15 av kalis89
Filmatiseringen av boken ”The Help” blev en stor succé, man skildrar hur förnedrande och rasistiska de vita medborgarna var i Mississippi under 1960-talet. Den svarta befolkningen fick jobba väld...   Läs mer »

Kommentarer


Sheepy
2023-07-03
Niceville utspelar sig under 1960-talet i Mississippi och handlar om en ung kvinna som bestämmer sig för att skriva en bok om hur de svarta hembiträdena blir behandlade. Hon har en högst personlig relation till detta då hon själv till största del blev uppfostrad av ett hembiträde. Boken bygger på intervjuer med 15 olika hembiträden med olika bakgrund och upplevelser. Starka citat som kommer fram är: ”hur känns det egentligen att ta hand om en vit kvinnas barn när någon annan tar hand om ens eget” och ”vi uppfostrar barnen med kärlek och sen när de växer upp blir de precis lika hemska som sina föräldrar”. Filmen var stark och väldigt välspelad. Personligen har jag varit mycket tveksam till Emma Stone men i den här filmen bevisade hon att hon faktiskt kan agera och hon kan nog ha en lång karriär framför sig om hon fortsätter på det här spåret. Den starkaste insatsen stod dock Octavia Spencer för men även Viola Davis och Jessica Chastain förtjänar att nämnas. Filmen och framför allt boken som filmen bygger på har fått kritik för att den inte tog upp de sexuella övergrep som i många fall hembiträden utsattes för. Den har även fått kritik för att hembiträdens makar inte fått någon framträdande roll. Båda dessa påståenden har definitivt en poäng, men vi måste samtidigt tänka på att detta är en fiktiv berättelse som hämtat inspiration från verkligenheten. Det är inte en dokumentär eller en biografi där sådana krav måste uppfyllas mer slaviskt. Dessutom tror jag att filmen medvetet fokuserade på kvinnorna och i och med detta uteblev de sexuella övergreppen och hembiträdens makar.
Bengt_a
2017-11-11
OK, men varken berörde eller fångade mig. Samma ämne som t.ex. Hidden Figures, som jag tycker är mycket bättre.
RunRiot
2017-10-15
Ruggigt välspelad och fin film. Den känns dock lite väl lång och slutet är ganska utdraget. Jessica Chastain lyser lite extra i sin roll. Jag fattade inte ens att det var hon förrän efteråt.
asasae
2017-06-15
Vacker och sevärd och fint berättad. Helt klart en 4:a. Om den hade vävt in fler berättelse som berört och lämnat avtryck så hade betyget kunnat bli ännu högre. Men storyn var lite väl tunn och ytlig.
RustyFilm
2016-12-07
Det här är filmen som blev en nästan lika stor kioskvältare borta i USA som boken den bygger på. Boken skrevs av Kathryn Stocket. Händelserna utspelas i rasistiska Jackson, Mississippi (tidigt 60-tal). Det är fokus på stadens kvinnor där överklassens hemmafruar huserar med sina svarta husor. De vita hemmafruarna ser ut och uppträder som kopior av Annie Lööf. Kvinnorna basar och plågar sina husor samtidigt som dom själva ägnar sig åt välgörenhetskalas och bridgeträffar. Husorna uppfostrar de vitas barn och sköter hemmets alla sysslor detta under låg betalning och förtryck.
HansMoleman
2016-08-09
En bra film som ändå inte riktigt lyckas att beröra mig så mycket som den borde, eftersom den ändå handlar om ett gripande ämne. Stark trea.
Noseman2005
2016-02-26
Intressant, till viss del aktuellt ämne, men ändå saknas något. Stark trea, a.k.a. 6/10

2016-02-04
begynner svakt men tar seg helt til +4.
Albion
2016-01-03
En helt klart lyckad film som på ett bra sätt belyser ett allvarligt ämne. Sedan förstår jag de som invänder mot att det är en vit ung kvinna som har hjälterollen i en film om förtrycket mot de svarta. Filmen är kanske lite väl rillrättalagd och har en klämkäck ton för att få publiken välvilligt sinnad. Men för mig blir det en 4; a i betyg i alla fall.
Sir_Lord
2015-10-25
Intressant film. Tycker att alla medverkande gör bra insatser. Visst att de svarta i USAs söder inte hade det lätt, men de kunde ha visat det lite mer troligt än vad filmen gjorde.
Visa äldre kommentarer »