The Hobbit
En tecknad filmatisering av J.R.R. Tolkiens bok. Här börjar äventyret om härskarringen. Bilbo Baggins är vår ofrivillige hjälte. Ett gäng dvärgar vill ha tillbaka sitt guld från den elaka draken Smaug och Gandalf har sagt åt dem att Bilbo är rätt hobbit för jobbet.
Originaltitel | The Hobbit |
Alternativ titel | Bilbo |
Regissör | Jules Bass, Arthur Rankin Jr |
Manus | Romeo Muller |
Genre | Animerad, Familjefilm, Musikal, Äventyr, Fantasy, 70-tal |
Skådespelare | Orson Bean (röst), John Huston (röst), Brother Theodore (röst), Richard Boone (röst), Hans Conried (röst) |
Fint tecknad och småcharmig, men - sången! Det sjungs hela j*vla tiden! Och vilken sångare sedan! Det är inte vibrato utan nervös och hysterisk dallerröst.
Smaug har för övrigt ett katt-ansikte i denna film... Ett kattansikte!
Inte i närheten av Bakshi's Lord of the Rings, men tar i motsats till Jacksons hejdlöst utspädda Hobbit-trilogy inte 6+ timmar att se igenom så jag föredrar nog den här över sistnämnda.
Hade den varit en timme längre och vi fått utforska de olika miljöerna mer hade fyran blivit starkare. Jacksons trilogi har problemet att det är en film för lång. Bass och Rankins film har problemet att den är en kort, haha. Tycker ändå att den är mysig och slutet är faktiskt spännande. Jag står fast vid ett betyg högre än någon av Jacksons Hobbit-filmer jag betygsatt för den är riktigt underhållande. Och inte onödigt lång.
Tyvärr misslyckas den totalt att bygga karaktärer och några känslor inför dessa.
Ett fullbordat övergrepp på JRR Tolkiens verk.
Trevlig liten sammanfattning, inga onödiga sidofigurer. Skönt berättande på rim och trevliga sånger.
stark tvåa, bättre än jacksons
Mysig... Men lite sömnig
Fint tecknat och lagom fart med lite störig musik gör detta till en överlag positiv upplevelse.
Det roligaste är kanske att se den i skenet av Peter Jacksons trilogi. Men att jag en gång satte en fyra på denna är mig obegripligt, såhär ca 12 år senare... (4/10)