3.8
3.8
The Holdovers
En grinig historielärare på en avlägsen privatskola tvingas stanna kvar på campus över julledigheten med en student som inte har någonstans att ta vägen.
Originaltitel | The Holdovers |
Regissör | Alexander Payne |
Manus | David Hemingson |
Genre | Drama, Komedi, 2020-talet |
Skådespelare | Paul Giamatti, Dominic Sessa, Da'Vine Joy Randolph, Carrie Preston, Brady Hepner, Ian Dolley, Jim Kaplan, Michael Provost, Andrew Garman, Naheem Garcia, Stephen Thorne, Gillian Vigman, Tate Donovan, Darby Lee-Stack |
Värme och humor men det tar en god stund innan det funkar för mig. Paul Giamattis är förstås en minnesvärd behållning men jag tycker han är tillrättalagd och tillgjord i överkant, han känns inte naturlig. Eleverna är också mest störande jobbiga för det mesta. Men jag är snäll dels för att jag ändå gillar det här inte minst husmor Mary. Betyget blir en svag 4;a, 4-
Tveksam till en början men fastnar när den väl kommer igång. Tycker inte att den är överdrivet rolig, men väldigt varm och mysig!
Starten var lovande, men jag tycker som i många andra filmer, att man zoomar ut från det roliga. Hade hellre sett hur relationen utvecklades på skolan istället för att bana iväg i annat. Giamatti är en personlig favorit och borde såklart fått bästa manliga huvudroll, helt klockren här i sitt skådespeleri. Men det blir för klichéaktigt i mitten av filmen för att bli något högre än en tre för mig.
Nice film. We get to walk in the shoes of 2-3 characters (and the walk takes me rather close to home). Giamatti gives yet another great performance.
Hyfsat trovärdig 70-talspastisch, men inte så mycket därutöver.
The Holdovers är ett bevis på att det fortfarande går att producera en film där handlingen snarare än effekter och stil sätts i främsta rummet. Paul Giamatti gör sin bästa skådespelarprestation hittills och är briljant som den vresige/föraktade historieläraren Paul Hunham. Han har även ett enormt bra samspel med både Dominic Sessa (Angus Tully) och Da'Vine Joy Randolph (Mary Lamb) som också bidrar med mycket starka insatser. Samtliga karaktärer är levande/intressanta och bär alla på bagage som långsamt nystas upp under filmens gång. Det är både rörande och minnesvärt.
Tog oväntade vändningar här och där, men det är det fina med Alexander Paynes filmer: Mänskliga historier som aldrig blir för melodramatiska. Huvudkaraktärerna är alla härliga och miljön känns perfekt för det här manuset. Lite synd bara att man aldrig fick lära känna resten av "the holdovers".
Skönt att Payne är tillbaka på banan igen efter snedsteget Downsizing. Den här innehåller precis allt jag gillar så mycket med honom; humor och drama med mycket värme i en perfekt mix. Bra skådespelare, härlig stämning och fina miljöer. Fotot är tydligen digitalt enligt eftertexterna, men de har verkligen lyckats bra med filtrena som givit det hela en analog look! Tänk att filmer fortfarande kan få den där magiska atmosfären i den analoga looken idag; kan inte fatta att fler filmer inte tar vara på den. The Holdovers lämnade en varm och god känsla i kroppen när jag traskade hem från bion. En av årets finaste filmer! Och vinner inte Da'Vine Joy Randolph en oscar käkar jag upp min hatt.
Det blir aldrig tråkigt med en Paul Giamatti i högform.
Bra film som prickar stämningen direkt. Som nån säger, känns verkligen som om den är gjord då, snarare än avbildar tiden. Giamatti är grym förstås. Mot sluten inser man att det saknas lite djup, men det stör inte så mycket. Eleven är dock alldeles för gammal till den grad att det stör.