Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.7
av 5

The Imitation Game


Berättelsen om den brittiska matematikern och kryptoanalytikern Alan Turing. Tillsammans med ett team av skickliga kodknäckare spelade han en nyckelroll i de allierades framfarter i andra världskriget.


Originaltitel The Imitation Game
Regissör Morten Tyldum
Manus Graham Moore
Genre Drama, Thriller, Krig, Biografi, 2010-tal
Skådespelare Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Matthew Goode, Rory Kinnear, Allen Leech, Matthew Beard, Charles Dance, Mark Strong, James Northcote, Tom Goodman-Hill, Steven Waddington, Jack Tarlton, Tuppence Middleton, Alex Lawther, Jack Bannon (II)
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 4609
Filmnummer 111118

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av ehansi
Berättelsen om den riktiga krigshjälten Alan Turing hölls gömd för omvärlden i 50 år, men i \"The Imitation Game\" får världen veta sanningen från andra världskriget. Filmen, som är basera...   Läs mer »

Skapad 2019-11-14 av Mat1az
Under andra världskriget använde sig nazisterna av en komplicerad chiffermaskin för att kryptera topphemliga meddelanden. Den så kallade Enigma-maskinen hade över en triljon variabler och ansågs...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av saggesaliv
Alan Turing är en briljant matematiker i andra världskrigets Storbritannien. Han börjar jobba på att knäcka tyskarnas superkodare Enigma, men tiden är knapp och en kamp mot klockan inleds. Jag ...   Läs mer »

Kommentarer


Starkbröl
2022-01-05
Så historiskt felaktig och dessutom politisk att jag klassificerar den som propaganda, vilket automatiskt renderar en etta.
kungkalas
2021-12-27
Stundtals lite lökig som det oftast blir när liknande storys ska populariseras och romantiseras, men om man tar det för vad det är så är det ändå en underhållande film och bitvis intressant. Jag hade gärna sett mer detaljerat kodknäckande och mer djupgående själslig vånda.
amam
2021-05-09
Stabil biopic där Benedict gör ett bra jobb i huvudrollen.
Rele
2021-04-10
Väldigt bra biografi. Andra världskrigets avgörande upptäckt av en annorlunda man Alan Turing. filmen har flera duktiga skådespelare, bra manus och kunnig regissör. Jag ger en stark fyra.
RustyFilm
2020-07-13
Det här är baserat på en sann och mycket betydande händelse från andra världskriget, så betydande att den anses ha räddat miljontals liv och förkortat kriget med år. Det är intressant, spännande och stilfullt vackert. Morten Tyldum och Graham Moore står för regi respektive manus. Filmens röda tråd är konstruerandet av en dechiffreringsmaskin som ska knäcka tyskarnas krypterade krigs-styrnings kommunikation. Efter en del mankemang blir den homosexuelle Alan Turing (brilliant spelad av Benedict Cumberbatch) ansvarig för denna konstruktionsverksamhet. Alan når framgång med jobbet. Vid krigsslutet förblir maskinen och dess dokumentation hemligstämplad i 50 år framåt. Den berömvärda insatsen kommer alltså ut i ljuset först 50 år senare. Alan tog sitt liv några år efter krigsslutet. Då, kemiskt tvångsavkönad och förnedrad. En tidigare filmatisering av samma händelse "Enigma från 2001" har jag tidigare kollat med det var 15 år sedan, så det är svårt att jämföra. Men jag känner mig säker på att "Enigma” var betydligt sämre.
finkan
2020-01-18
Helt ok men alldeles för lång
Hengman
2019-07-15
En ganska prydlig och tillrättalagd tevefilm där Benedict Cumberbatch kör vidare på Sherlock-stilen med en tydlig twist av autism. Intressant historia i verkligheten som hade förtjänat en mycket bättre film, som nu varken är engagerande eller spännande.
92axha10
2018-12-18
Välgjord film som porträtterar en fascinerande person i en svår tid.
Iamsam
2018-11-02
Som visser nämnde tidigare så är det historien som imponerar snarare än själva filmen. Cumberbatch är grym, precis som de andra skådespelarna. Men framförallt, vilken sjuk historia som borde vara mycket mer vältjänd!
visser
2018-10-28
Känslan är att det är bakgrundshistorien snarare än filmen som är intressant.
Visa äldre kommentarer »