Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.3
av 5

Kungens val


Den 9 april 1940 invaderar Nazityskland Norge. Kungen av Norge står inför ett val som kommer att förändra hans land för evigt.


Originaltitel Kongens Nei
Alternativ titel The Kings Choice
Regissör Erik Poppe
Manus Harald Rosenløw-Eeg, Jan Trygve Røyneland
Genre Drama, Krig, 2010-tal
Skådespelare Jesper Christensen, Anders Baasmo Christiansen, Karl Markovics, Tuva Novotny, Arthur Hakalahti, Svein Tindberg, Andreas Lust, Katharina Schüttler, Kjetil Langmyr, Ketil Høegh, Gerald Pettersen, Jan Frostad, Erik Hivju, Espen Sandvik, Juliane Köhler
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 194
Filmnummer 120159

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Raimo_1985
2021-01-30
Wow, vilken storfilm av rang. Påkostat på ett jättebra sätt. Utomordentligt skådespeleri, storslaget, mycket hjältar, hög moral och höga ideal. På samma sätt oerhört mänskligt. 5/5.
Ful_fisk
2020-09-09
Välgjord på många plan, men jag kom aldrig riktigt in i den. Vete fan, men den saknade något att fånga mitt intresse. Krigsscenerna var bäst, medan jag aldrig riktigt kände att jag kom kungen in på livet.
Albion
2020-05-31
En gedigen filmatisering av en historiskt viktig händelse. Intressant att få en inblick men som det sagts här tidigare, det är i det torraste och tråkigaste laget. All heder till kung Håkon och hans nei, men betyget på filmatiseringen stannar vid en stark 3;a, dvs 3+
Gordyal
2018-04-14
Det berättas alldeles för sällan om detta. En rejält påkostad produktion, men dessvärre hutlöst tråkig - åtminstone första halvan där det mest är politiskt babbel och kungahussåpa. Men sedan blir allvaret mer påtagligt när det blir fler "vanliga" människor som kommer in i bilden (men fortfarande alldeles för få). Trean räddas med eftertryck av Jesper Christensen (samt i viss mån även av den snygga produktionen). (7/15)
PeterTheW
2018-02-24
Bra bit historia, duktigt iscensatt och duktiga skådisar även om den riktiga "nerven" saknas, Svag fyra,
Ola_Schubert
2018-02-18
Denna film är välgjord och intressant, även om detaljer om kungens liv känns ganska ointressanta. I normalfallet så hade jag nog gett denna film en mycket stark trea i betyg. Men nu är det så att den, tyvärr, känns mycket aktuell. Vi vet inte om vi själva skulle kunna bli utsatta för ett blixtangrepp, och hur vår kung skulle ställa sig. Därför får filmen en svag fyra i betyg ifrån mig.
Hakvin
2017-11-23
Det kanske helt enkelt är som så att en film som handlar om en person som säger ordet "nej" en gång inte kan bli särskilt intressant. Iaf lyckades inte denna film med detta.
StureStenhög
2017-10-30
Kul att norrmännen gör historisk film. och det är en imponerande produktion för vår del av världen. Tidskänslan är mycket skickligt återskapad och krigsscenerna har hög närvarokänsla. Visst har den väl förvisso en distinkt känsla av historielektion som ibland hindrar flytet i berättandet, men mycket hellre det än att det slår över åt andra hållet. Skildringen av nazisterna kan emellanåt kännas lite karikatyrisk, men annars är det väldigt mänskliga personporträtt vi bjuds på. Intressant också att vi får Bräuers perspektiv. Gärna mer sådant här från alla de nordiska länderna
mammene
2017-10-18
Inte så dumt med lite norsk historia och dessutom riktigt bra. Att steg för steg följa hur Norge svävade i fara och det som hände under tiden. Mycket realistiskt uppbyggt. Inte action, men spänningen fanns och det gick fram hur overkligt allt kändes från början och sedan allvaret som sakta smög sig på.
myslas
2017-09-05
Mycket välgjord och spännande. Actionsekvenserna är bland de bästa jag sett i en nordisk film men det är framförallt de mycket starka skådespelarinsatserna som gör filmen till något extra. På det viset är den lik Undergången.
Visa äldre kommentarer »