Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

The Last King of Scotland


Den unge läkaren Nicholas Garrigan kommer till Uganda på 70-talet och får tjänsten som personlig läkare till general Idi Amin. Till en början sveps Nicholas med av Amins starka personlighet och charm men liksom resten av världen börjar han sakta förstå att Amin inte är den räddare han påstår sig vara. Bakom fasaden döljer sig en hänsynslös diktator och Nicholas inser att hans eget liv hänger på en skör, skör tråd.


Originaltitel The Last King of Scotland
Regissör Kevin Macdonald (I)
Manus Peter Morgan (I), Jeremy Brock
Genre Drama, Thriller, 2000-tal, Biografi
Skådespelare James McAvoy, Forest Whitaker, Kerry Washington, Gillian Anderson, Simon McBurney, David Oyelowo, Stephen Rwangyezi, Abby Mukiibi Nkaaga, Adam Kotz, Sam Okelo, Sarah Nagayi, Chris Wilson, Dick Stockley, Barbara Rafferty, David Ashton
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 10305
Filmnummer 41521

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av crawler
Idi Amin - eller som det enligt Wikipedia sägs att han betitlade sig själv: His Excellency President for Life, Field Marshal Al Hadji Doctor Idi Amin, VC, DSO, MC, Lord of All the Beasts of the Ear...   Läs mer »

Skapad 2019-12-15 av Therecensent
En ung charmig man full av livskraft tar läkarexamen i Skottland. Hans livsval känns fruktansvärt utstakade och han beger sig därför till Afrika för att enligt han själv: ”make a difference an...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av svenhed
Det här är en historia om Ugandas diktator Idi Amin som regerade under 1970-talet. Den berättas från den unge skotske läkaren Carrigans synvinkel. Han är nyligen ankommen till Uganda som nyutexa...   Läs mer »

Kommentarer


Starkbröl
2022-04-25
Whitaker är som alla redan sagt mycket bra som psykotisk galning, men jag kan förstå kritiken hos vissa som gett sämre betyg nedan också. Jag tycker det är besvärande när helt fiktiva personer blandas in i riktiga historiska händelser, och filmen kräver att man redan innan vet att Amin är en fruktansvärd person -- annars fungerar inte underströmmen av hot som gör filmen intressant. McAvoy lyckas heller inte riktigt förmedla en personlighet hos sin fiktive skotske doktor, utan framstår som en naiv dogooder-mupp, medan Whitakers Amin förstås också är fiktionaliserad -- men det är hans känslosvängningar i relationen till doktorn som ligger till grund för hela filmen. Det blir därför mest en välgjord fantasi, som råkar ha en historisk ond person som dragplåster, och jag blir bekymrad av att vissa tidigare kommentatorer använder ord som "realistisk" och "viktig" om ren fiktion. Det är också lite väl mycket feelgood vad gäller kontinenten och dess diverse problem, och internpolitiska delar utelämnas helt. Några decennier tidigare hade man gjort den här filmen med ett fiktivt land och en fiktiv diktator, och det hade varit bättre. Som det är känns det hela enormt falskt, och mot slutet havererar det totalt. Svag trea.
Tolkana
2019-10-11
Väldigt bra av Whitaker men dock är manuset lite sämre.
Stygga-Vargen
2017-08-03
Intressant, underhållande och stundvis faktiskt även ganska rolig film med väldigt bra skådespelare.
DukeIgthorn
2017-03-10
Ytterst välspelad av Whitaker som en mycket intressant rollfigur.
RustyFilm
2016-12-08
Jag minns nyhetsrapporteringarna på 70-talet, hur Idi Amin utmålades som en maktgalen massmördare i klass med Hitler. Men här framställs han mer som ett karismatiskt hygglo. Visserligen svänger det på slutet då hans paranoida sida tilltar och han blir den våldsamma diktator jag minns från 70-tals pressen. Men det är bara filmens allra sista del som berör denna grymma sida av Idi ” kung av Scotland”. En underhållande och intressant film blev det i alla fall av eländet.
Galivan
2016-08-23
Om man slumpmässigt ska välja ett land att åka till, varför snurrar man en jordglob? Man måste ju välja breddgrad medvetet? Han väljer land och i nästa klipp är han i afrika på en buss där han raggar upp någon som han därefter har sex med, detta i ett hopklipp på 30 sekunder, till afrikansk feelgoodmusik. Jaha. Han är plötsligt otroligt glad, mer självsäker och kapabel än James Bond, totalt hemmastadd i detta nya land. Av ren slump får han möjlighet att hjälpa landets president med en skada och i samband med det tar han presidentens pistol (!?) utan att fråga och skjuter ihjäl en ko som var dödligt skadad. Han skulle göra något imponerande var det nog tänkt, och det framgick. Senare vill han dricka whiskey med Gillan Anderson. Det fortsätter i samma stil. Dr Garrigan är alltid i händelsernas centrum, han framstår som Ugandas viktigaste person, och får chansen att använda sina läkarkunskaper, det verkar inte finnas andra doktorer tillgängliga. Mot slutet byter filmen stil, som haft en mer lättsam ton till dess. Alla recensioner på imdb pratar om Whitaker som om hela filmen handlade om honom. Men det är ju till 100 procent Garrigan som filmen handlar om (fiktiv karaktär). En mer ihålig karaktär får man leta efter, och det är inget Whitaker kan rädda. Filmen har för övrigt inget politiskt innehåll, det finns en galen diktator, några fler nyanser än svartvitt behövs inte. Totalkorkat, definitivt på 10-listan av de sämsta filmerna jag sett.
booby
2015-05-08
Här fick jag se en sida av Whitaker som han gömt undan från mig. Gripande men jag kan inte hjälpa att undra över hur bra den varit om man tagit in mer av personen Amin och mindre av den påhittade karaktären Garrigan.
Krille80
2015-01-10
Mest minnesvärda från detta kompetenta hantverk är utan tvekan Whitakers rollprestation som verklighetens Ida Amin. Mycket starkt och imponerande skådespel. Filmen i sin helhet är inget fantastiskt för mig med det är en bra film som berättar en historia om en av många hemskheter som hänt i Afrika, kontinenten som övriga världen verkar ha svårt att riktigt bry sig om. 3+
LacombeLucien
2014-05-30
Otäckt och bra.
Christiansen14
2014-05-24
Rätt seg inledning men kommer igång mer sen. Hade varit en 3:a om det inte vore för Whitaker som är alldeles strålande i denna. Svag fyra därför.
Visa äldre kommentarer »