The Ninth Configuration

Till ett avlägset slott skickas galna krigsveteraner för att få vård. En av de intagna håller på med en bearbetning av Shakespeare - för hundar. En annan tror att han är en superhjälte. En ny psykiater, överste Kane, kommer till slottet. Men allt är inte vad det verkar som när Kane försöker bota sina patienter, allt medan han själv måste kämpa mot demonerna som han plågas av.

Originaltitel The Ninth Configuration
Alternativ titel Twinkle, Twinkle, Killer Kane
Regissör William Peter Blatty
Manus William Peter Blatty
Genre Drama, Komedi, Thriller, 80-tal
Skådespelare Robert Loggia, Stacy Keach, Moses Gunn, Richard Lynch, Jason Miller (I), George DiCenzo, Scott Wilson, Tom Atkins, Alejandro Rey, Joe Spinell, Ed Flanders, Neville Brand, William Lucking

Skapad 2019-11-10 av wernblom88
William Peter Blatty är mannen bakom The Ninth Configuration. Han är mest känd för sitt manus till Exorcisten som var baserad på hans egen bok. Förutom The Ninth Configuration regisserade han en...   Läs mer »

Sodastream
2023-03-28
Shutter Island..
Robkiller
2021-11-21
Meningslöst.
2018-10-28
Det vore pretentiöst av mig att hylla den här spretiga, gapiga filmen. Storyn finns där, men det teatraliska överspelet från i stort sett alla utan Keach blir jobbigt och trovärdigheten försvinner. Vissa scener är dock riktigt bra och scenen i baren är fräck, men då har teateruppsättningen redan pågått i över en timme.
haajen
2016-12-23
Fascinerande röra, filmen är väldigt välskriven men kanske lite väl ambitiös för sitt eget bästa? Svårt att riktigt se vad den eg. vill säga. Sevärd är den iaf om man har lite tålamod.
Engravadlax
2013-12-22
Det finns ibland visst djup i manus, men jag finner det för det mesta inte särskilt engagerande. Känns som M.A.S.H. Barscenen förtjänar väl iaf en trea. (6/10)
Semiramis
2012-04-05
Väldigt bra på ett sätt, men trots det berörde den inte så mycket. Keach är kanon i alla fall, och bra idéer överallt. Det blir lite Gökboet möter A Clockwork Orange.
kungkalas
2012-02-01
Den har sina skavanker men totalt sett är det ändå en mycket fascinerande film. Stacy Keach är rätt speciell, jag gillar honom.
Hypostas
2006-05-28
Det här var uppfriskande och oväntat. Filosofiska och existentiella resonemang blandas med stämningsfulla, meditativa scener. En kompromisslös film som engagerar och väcker tankar. Dessutom finns en hel del komiska inslag samt mängder av referenser till kanoniserade filmklassiker.
Bomkia
2006-05-19
Bra stämning, men lite väl utdragen.
Czechflash
2005-10-29
Stämningsfull film som känns genomtänkt och blir både gripande och spännande. Bygger upp storyn bra och när man får reda på hur det mesta ligger till blir man helt indragen.