Jordbävningen
År 1904 drabbades Oslo av en jordbävning med en styrka på 5,4 på richterskalan. Det finns nu tecken som tyder på att Oslo kan förvänta sig en stor framtida jordbävning.

Originaltitel | Skjelvet |
Alternativ titel | The Quake |
Regissör | John Andreas Andersen |
Manus | John Kåre Raake, Harald Rosenløw-Eeg |
Genre | Drama, Action, Thriller, 2010-tal |
Skådespelare | Kristoffer Joner, Ane Dahl Torp, Edith Haagenrud-Sande, Kathrine Thorborg Johansen, Jonas Hoff Oftebro, Stig R Amdam, Catrin Sagen, Per Frisch, Hanna Skogstad, Runar Døving, Agnes Bryhn Røysamb, David Kosek, Ravdeep Singh Bajwa |
Länge hände nästan ingenting mer än att man fick se Kristians sorgsna ansikte. Sedan följde man en mall man sett förut och när det väl började hända saker då ger man allt. Jag tycker att det bara blev för mycket och väldigt utdraget. Tror nog i alla fall att vi kommer att få se mer av Edith Haagenrud-Sande som spelar dottern, hon kommer nog att gå i sin fars fotspår.
Väldigt pirrigt och spännande.
Uppföljare till filmen "Vågen" som kom 2015 och levererade norsk katastrofilm där vi fick följa geolog Kristian Eikjord med familj som hamnar mitt i tsunami. Denna gång återser vi samma familj som nu är splittrad p.g.a. pappa Kristians svårigheter att handskas med följderna från förra filmen. Effekterna är snygga även denna gång men att samma land/familj drabbas av ny katastrof tär på logiken. Svagare än "Vågen" sett till handling men väldigt kul att Norge gör katastroffilm. 3-
Snygga effekter, men vilken besvikelse. Till skillnad från första som lider lite av det problemet, så går den här all in på huvudkaraktärerna och familjen. Katastrofen har tydligen ingen påverkan på resten av världen eller någon som bryr sig, förutom för familjen att titta på. Synd! Man vill se folk reagera! Man vill se folk förstå. Man vill se de som hade fel, de som hade rätt. Synd. Ett stort plus till scenen längst upp i höghuset strax innan tjejen hasar. Där fångar dom den bästa katastroffilmsrädslan jag någonsin känt. För lite sånt.
Seg uppföljning av Vågen. Irriterande första timme. Klart bättre under själva katastrofen, men helheten nådde ändå inte upp till en trea. För snabbt avslut.
2019-10-03: Snygga effekter hjälper inte den taffliga dialogen under andra halvan och märkligt agerande i flera scener som förstörde det mesta av spänningen.
Gillar dessa nordiska katastroffilmer med riktiga människor i huvudrollerna, ska kolla upp lite mera norsk film nu, detta var inte dumt.
Rena hollywoodeffekter i en film som annars kanske inte engagerar sig en som den ändå borde kanske göra. Att Norge kan göra film visar de gång på gång. Sverige har en del att lära.
Den var bra, inte lika bra som Vågen men endå väl utförd.