Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.9
av 5

The Shining


Författaren Jack Torrance söker jobb som vintervaktmästare på ett isolerat hotell i Coloradobergen. Under anställningsintervjun får han reda på att den förre vaktmästaren blivit tokig av ensamheten och isoleringen och dödat sin fru och sina två barn. Jack avskräcks inte, utan flyttar till hotellet med sin fru och sin son Danny, som har en förmåga, "The Shining", att se syner och händelser från det förflutna. Hotellets kock Hallorann har samma förmåga och varnar Danny för rum 237 på hotellet… Filmen baseras på en Stephen King-roman.


Originaltitel The Shining
Alternativ titel Varsel
Regissör Stanley Kubrick
Manus Stanley Kubrick, Diane Johnson
Genre Thriller, Skräck, Mysterium, 80-tal
Skådespelare Jack Nicholson, Shelley Duvall, Danny Lloyd, Scatman Crothers, Joe Turkel, Barry Nelson, Philip Stone, Tony Burton, Barry Dennen
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 58524
Filmnummer 34

Recensioner

Skapad 2019-12-18 av Stygga-Vargen
I skrivande stund har Stephen Kings klassiska roman \"Varsel\" filmatiserats två gånger - båda filmatiseringarna går under titeln The Shining (som även är bokens originaltitel) och den första k...   Läs mer »

Skapad 2019-11-23 av Arkisch
Jack Nicholson spelar Jack Torrance i denna moderna rysare av Stanley Kubrick baserad på Stephen King's bok med samma titel. Torrance reser i sällskap av sin fru och son till det eleganta och isoler...   Läs mer »

Skapad 2019-11-23 av
Filmen som bygger på boken skriven av Stephen King är en av de bästa och mest läskigaste filmer jag sett. Jag har också läst boken som också är bra men filmen är nog lite bättre ändå. men ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-10 av Anonym
Det är svårt att tro det, men Stephen King som skrev romanen \"The Shining\" var inte nöjd med Kubricks filmatisering. Den anses ändå som den bästa skräckfilmen genom alla tider. Det är många...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av Elemental
Jack Torrance (Jack Nickolson) blir erbjuden ett jobb som vintervaktmästare på Overlook Hotel. Han får höra berättelser om Delbert Grady som mördade sin fru och två döttrar och sedan tog livet...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av ea1234
I Stanley Kubricks fantastiska skräckfilm från 1980 söker Jack Torrance arbete som vaktmästare under lågsäsong på ett ödsligt hotell i klippigabergen. Då det är lugnt kan han skriva färdigt...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av FreddyKrueger
Hur mycket man än blundar, gömmer sig bakom kudden eller går på toa under The Shining så får man ändå aldrig ro. Den är läskig och obehaglig hela filmen ut och det är få filmer som lyckas ...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av mampyra
Dax igen för en mästarrulle från 80-talet. Och den här gången en rysare med Jack Nicholson i huvudrollen... och det säger väl allt. Eller? Jack Nicholson spelar en man som med sin familj best...   Läs mer »

Kommentarer


Engravadlax
2022-04-05
Vad JohnTron sade.
JohnTron
2022-02-27
Jag såg här filmen i mina ungdoms dagar och älskade den. Nu när jag ser om den så märker jag saker som jag inte tänkt på tidigare. Den gäller främst Jack Nicholsons överspel, som ibland gränsar till Åsa-Nisse-nivå. Sedan är ju skräckeffekterna alldeles för övertydliga och ansträngt kraftiga för att skrämma mig. Med det sagt så tycker jag ändå att det är en ok rulle, men utan vare sig kult- eller klassikerkänsla.
Maduson
2020-10-27
Må vara en våghalsig åsikt men jag kan verkligen inte förmå mig till att gilla denna, hur gärna jag än vill. Såg den dock aldrig som barn/tonåring och det har säkert bidragit. Efter en första titt endast nyligen är jag oimponerad och rätt så uttråkad faktiskt. Hade betydligt större förväntningar av en film som klassas som en av de bästa i sin genre. Sorry guys.
RadiatorPorch
2018-11-03
Läskig, spikrak, högljudd.
live
2018-08-19
Rolig. Småläskig. Jack Nicholsson gör rollen utmärkt bra. Fina miljöer. Som någon tidigare skrev: lite magisk. Och helt klart en klassiker.
päronanton
2020-08-22
Vilket mästerverk den här filmen är! Jack Nicholsson är en väldigt bra skådis!
Zarquon
2018-04-06
Alltså... Missar jag något, eller är handlingen i The Shining bara... verkligen inget speciellt? Familj kommer till övergivet hus, spökiga saker händer, folk blir galna, etcetera etcetera. Vi har sett det tusen gånger, men visst, man hade väl sett det färre gånger år 1980. Miljöerna, cinematografin, och Kubricks allmänt, eh, egenartade påhitt tillsammans med bra skådespelare som tar i så de nästan exploderar, gör att detta ändå är sevärt.

2018-03-21
Audiovisuelt perfekt men storyn er vanskelig å forstå.
Nalleman
2018-02-17
För mig är och förblir denna film magisk oavsett hur många gånger jag ser den. Vet inte om det beror på miljöerna eller skådespeleriet men mest troligt är det väl en kombination.
Rai
2017-12-27
Nja, vågar man skriva att man inte gillar den här filmen? tycker inte att den är läskig. Snarare ganska seg film och man kastar ett öga på klockan mer än en gång. Filmen är klar överskattad, men, men..
Visa äldre kommentarer »