The Way Back

Sju krigsfångar, vissa kriminella, andra politiska fångar, flyr från ett helvetiskt gulagläger 1941. Deras väg mot frihet sträcker sig från Sibirien, längs Bajkalsjön, över den glödheta Gobiöknen och vidare över Himalayas berg till Indien. Under 600 mil av svåra umbäranden får de kämpa mot både moder natur, illvilliga främlingar och inte minst varandra. Alla nådde inte friheten.

Originaltitel The Way Back
Regissör Peter Weir
Manus Peter Weir, Keith R Clarke
Genre Drama, Äventyr, Roadmovie, 2010-tal
Skådespelare Jim Sturgess, Ed Harris, Dragos Bucur, Gustaf Skarsgård, Alexandru Potocean, Saoirse Ronan, Colin Farrell, Mark Strong, Sebastian Urzendowsky, Zahary Baharov, Sally Edwards, Igor Gnezdilov, Dejan Angelov
Filmnummer 82002

Starkbröl
2023-02-10
Based on a not-so-true story. Engelska med fejkad rysk brytning är patetiskt. I övrigt händer det ingenting. Det är nästan en prestation att lyckas göra filmen så dålig och händelselös, till och med jag hade kunnat skriva ett bättre manus med de egentligen jättebra förutsättningarna. Nu blir det någon slags uppenbart amerikansk, uppenbart antikommunistisk propagandafilm i första halvan, det är ju visserligen vällovligt men principen "show, don't tell" överges och man blir skriven på näsan med styltiga dialoger. Nej, nej. Andra halvan är bara tradig, och sista tjugo minuterna är fullkomligt osannolika för den med minimikunskaper i geografi. Dessutom bitvis dåligt filmad där skuggiga partier har lyfts/kontrast har minskats, speciellt i ansikten, oskickligt i efterarbete. Bitvis fina naturbilder, dock. Mycket svag trea.
Murvel48
2021-12-26
En stereotyp, klyschig och allmänt trist film - och den brutna engelskan underlättar inte. Och Colin Farrels rollfigur var ju rena skämtet…
Andreas_
2021-03-31
Väldigt bra film av Peter Weir efter en bok som tydligen ska vara skriven utav verkliga händelser eller händelse men hur mycket som är fiktion och hur mycket som är sant kan nog diskuteras länge efteråt, men detta är utan tvekan en väldigt bra film med många bra skådespelare och Peter Weir är en fantastiskt bra regissör som här har filmat en riktigt vacker film på många sätt, landskapet och miljön är oerhört bra filmat, Jim Sturgess, Ed Harris och Colin Farell är suveräna i huvudrollerna, Gustaf Skarsgård är bra i en mindre roll och även Mark Strong men man får ej glömma Saoirse Ronan som nästan stjäl hela filmen när hon dyker upp. Det är som sagt spännande hela vägen, oerhört intressant och dramatiskt när några fångar från Gulag under andra världskriget ska fly flera hundratals mil över sibiriska vildmarken och sedan även Gobi öknen och sedan Himalaya bergen...som sagt, jag har inte läst boken som ska vara väldigt bra och jag vet inte riktigt vad som är helt sant och inte i filmen, men den är väldigt bra ändå och håller en klistrad hela resan igenom, rekommenderas och betyget blir en mycket stark 4:a
mammene
2019-06-16
Efter en bok tydligen och då är det extra skönt att man inte pepprade upp det hela med en massa dramatik utan mer koncentrerade sig på karaktärerna och deras mål. Mycket skiftande natur och väder och bra skådespelare, så en stark trea är den värd
Bengt_a
2019-01-22
Såg om den 7 år senare. Om inte lika bra så kanske ännu bättre denna gång. Sjukt bra och inspirerande.
RustyFilm
2016-12-11
I över två timmar bjuds här sköna bilder från en 640 mil lång vandring genom en oerhörd och exceptionell natur (mycke berg, sand och snö e’re). Även mindre sköna bilder på blodiga skavsår, svullnade tår, härjade ansikten och sargade kroppar serveras. Den påtvingande vandringen förorsakas av flykt från Sibiriskt fångläger till friheten i Indien. Flyktgruppen består av sju personer (från början). Äventyrsdramat (regisserat av Peter Weir) gestaltar hur människor i grupp kan nå väldigt långt på vilja och samarbete.
TimBuckley
2016-10-03
(rek 3a) Genommedioker film där en samling skådespelare helt utan kemi bryter på ryska när de pratar engelska. Manuset har absolut ingenting att komma med, och samtliga inblandade har presterat bättre i andra filmproduktioner. Kort sagt, en flopp. 2a.
Jamesa
2016-06-07
Riktigt bra film. Synd bara att den inte gjordes med östskådisar. Och att den inte var längre. Filmen gick snabbt. Flyktade och blev tyvärr lite tunn mot slutet. Rekommenderas för djupare skådespel.
Noseman2005
2016-05-18
Tänk om det politiska läget i Ryssland tillåtit en mastodontproduktion av GULAG-arkipelagen (tänk Heimat eller liknande). Nåja, det här var en schysst trevare, även om den tunnade ur rejält på slutet. 6/10
Rele
2016-03-03
En seg men ändå välgjord film. Händelserna under vandringen är trovärdiga. Väldigt duktiga skådespelare, bra manus och en duktig regissör. Jag ger en trea.