3.4

They Shall Not Grow Old

Dokumentär där Peter Jackson har restaurerat, lagt till färg och låtit röstskådespelare läsa in soldaternas konversationer till det ljudlösa filmmaterialet från första världskriget. Fokuset ligger på brittiska soldater.

Originaltitel They Shall Not Grow Old
Regissör Peter Jackson
Genre Dokumentär, 2010-tal

Bokföringsprogrammet Mineko

Starkbröl
2023-04-29
Något har gjorts med materialet så det ser "fel" ut, det är inte bara koloriseringen utan man har även lagt till bildrutor etc, och många sekvenser ser ut som om man har tagit en stillbild och gjort om den till en rörlig bild (huvuden vrids långsamt, cigarettrök puffas ut ur munnen etc). Det gör att filmen får en plastig och konstruerad känsla som inte passar materialet. Färgen och ljudläggningen adderar heller inget till det hela. Totalt sett tycker jag nog att en del spelfilmer gett en bättre känsla för kriget än detta. Intressantast är berättelserna om vad som hände när de kom hem efter kriget.
svältaren
2022-05-05
Grundmaterialet är bra, och färg- och ljudläggningen funkar fint, men åh vad jag önskar att någon hade sagt åt Jackson att coola ner sig med berättarrösterna, för de blir ganska snabbt utmattande.
dudson
2021-11-03
Stark film-upplevelse då, WW1 verkligen kan beskådas i full färg. Med krigsscener/samt "vanligt" liv på fronten. Så satans synd att dessa Världskrig har förstört så mycket i dessa stackars unga generationer...//
Anakin_84
2021-01-05
Hur kan man betygsätta livsöden?
PeterTheW
2019-11-06
Hedervärt, hårt arbete har lagts ned på detta, no doubt. Det är snyggt och viktigt, men kanske lite väl... Jag vet inte, finner inte orden. Sevärd men väl uppskruvad.
foppa99
2019-04-10
väldigt bra gjord o intressant. men gå på bio?? är målgruppen Så stor, men kanske, det e ju P.Jackson
Ful_fisk
2019-03-25
Trevlig, stämningsfull och väldigt brittiskt krigsdokumentär. Väl värd att se! Fångar gott känslan och närvaron, även ifall detta givetvis berättats många gånger förut.
starsky
2019-03-16
Snyggt gjort och bra storytelling men lite uppskrivet att hela filmen skulle vara bearbetad. Många partier ärbara berättade med teckningar. Men viktig att se.
goeran
2019-03-13
Peter Jacksons dokumentärfilm om Första världskriget sett ur ett brittiskt perspektiv, They Shall Not Grow Old, är inte inte ointressant men tillför kanske inte så mycket nytt (även om ansatsen med att färglägga gamla svartvita filmer etc imponerar). Betyg 3.
emilstjernholm
2018-12-30
Jag sympatiserar med Jacksons ansats – att göra första världskriget och dess fasor intressant för en yngre generation. Vissa saker funkar bättre än andra. Jag gillar färgläggningen och greppet med att låta röstskådespelare läsa in repliker, som tolkats av läppläsare, är fruktbart. Men Jacksons påstående att han med datorers hjälp kan "erase the technical limitations of 100 year old cinema" är en enorm överdrift. Exempelvis använder Jackson kända filmsekvenser filmade av Geoffrey Malins och J. B. MacDowell, men väljer små rutor att zooma in på, vilket gör att kvalitén blir lidande. Tydligast är detta när Jackson försöker få till närbilder. Ett annat problem är det faktum att det knappt finns audiovisuellt material från själva striderna. Jackson försöker lösa detta med att veva visa sekvenser flera gånger - t.ex. en mina som sprängs. Nu handlar väl dessa stora ord mest om PR och marknadsföring, men det är enligt min mening osnyggt att inte erkänna de faktiska filmfotografernas insatser på fältet eller filmarkivens arbete med att restaurera filmmaterialet från början.