Tillsammans 99

1975 var kollektivet Tillsammans en storfamilj. 24 år senare, 1999, har det förvandlats till världens minsta. Kvar finns bara Göran, världens snällaste, och Klasse, som väver sina trasmattor. När Klasse i hemlighet bjuder in till Görans födelsedag, återförenas alla för en kväll.
Originaltitel | Tillsammans 99 |
Regissör | Lukas Moodysson |
Manus | Lukas Moodysson |
Genre | Drama, Komedi |
Skådespelare | David Dencik, Gustaf Hammarsten, Shanti Roney, Olle Sarri, Jessica Liedberg, Anja Lundqvist, Lisa Lindgren, Henrik Lundström, Clara Christiansson Drake, Sten Ljunggren, Cecilia Frode, Lars Frode, Jonas Karlsson, Julia Heveus |
När jag såg första "Tillsammans" (2000) kunde jag nog aldrig förställa mig att Lukas Moodysson skulle få för sig att göra en uppföljare 23 år senare. Filmen som mest fokuserar på intriger o... Läs mer »

Kul med en inblick i hur det har gått för dessa karaktärer 25 år senare, men i slutändan är förstås originalet betydligt bättre. Roligast är nog Erik Sarri som helt bytt politisk inriktning, men fortfarande är lika passionerad. Vissa skådisar användes knappt.
Träffar stundtals helt rätt när den skildrar olika personligheter, socialt samspel och oskrivna regler. Särskilt när det är nyskapande inom film, förblir ganska ytligt och inte fastnar länge i samma spår. Känns som att Moodysson till viss del hämtat lite inspiration från Ice Storm (1997). Men stundtals är den på väg att djupdyka i problem och därmed hamna i det vanliga filmträsket med klyschiga problem och relationer. Dalarna är som tur är inte så djupa. Några av skådespelarna är riktigt bra. En tänkvärd film som sticker ut en del och emellanåt är underhållande men samtidigt har de där mörka undertonerna.
Skruvade tramsigheter som är outhärdligt att se. Betyget blir en svag 2;a, 2-
Helt ok om än kanske lite väl mycket ångest. Men det är något speciellt med Lukas-rullarna och skådisarna är i toppform, lite konstigt bara att Ola Rapace förvandlats till Jonas Karlsson.
Oväntat bra uppföljare!
En bra uppföljare på en framgångsrik film verkar vara svår att åstadkomma. Det kan bero på orsaken till film nummer två. Att man har mer att berätta är nog det viktigaste. I detta drama gestaltas några av figurerna djupare, medan andra mer glider förbi. Nya sidor av Göran, Klasse, Lena och Erik kommer fram.
Jag tyckte dramat var både underhållande och tänkvärt. Den ursprungliga filmen var jämnare till kvalité och idéer, men uppföljaren är bättre än väntat. Bra skådespelarinsatser, vardaglig scenografi, överraskande dramatik.
Betyg: 3
Varför gör filmen en poäng av att utspela sig 99 när det inte spelar roll för handlingen? Uppföljaren består av toppar och dalar där originalet är en jämnare och varmare film. Dialogen och karaktärerna är välskrivna men den psykotiska tonen blir till slut slentrian och filmen känns längre än vad den är på grund av detta. En positiv fläkt trots allt där topparna var högre än vad jag hade förväntat mig. Saknade Ola Rapace.
Jag tyckte att den var varm och rolig. Inte så dyster som jag befarade. Opretentiös. Karaktärerna och dialogen är behållningen. Tidskänslan kunde varit starkare, det var mest grannpojken (Fredrik) som fick mig att tänka på sent 90-tal, men så lever ju värdarna också kvar i det förgångna (på gott och ont).
2024-04-13: Pretentiöst till bristningsgränsen. Det började hyggligt men halvvägs in var det som att varenda scen skulle vara weird och skruvad bara för sakens skull. Dialog och regi blev helt bananas och ALL trovärdighet försvann ut genom fönstret. 2-
Gillade originalet mycket så var klart lite taggad på denna. Tyvärr nåddes jag av lite ljumma omdömen, så hade inte superhöga förväntningar. Och det blev väl lite som förväntat. Behållningen var att se gänget igen + några bra scener. Fanns ju inte alls samma nostalgikänsla som i förra filmen. Den enda som hade kunnat få filmen att nå andra höjder är isf Micke Nyqvist.. :( 6/10
Hel onödig film som inte sa mig något alls. URK!!!