3.4
3.4
Top Gun: Maverick
Efter mer än 30 års tjänstgöring som en av flygvapnets bästa piloter, är Pete ”Maverick” Mitchell där han hör hemma – en modig testpilot som ständigt tänjer på gränserna och undviker den befordran som skulle komma att hålla honom nere på marken istället för uppe i luften. När han tränar en grupp avgångselever från Top Gun för ett specialuppdrag som ingen pilot någonsin utfört tidigare, träffar Maverick löjtnant Bradley Bradshaw, även kallad ”Rooster” - sonen till Mavericks bortgångne vän, radar-officeren löjtnant Nick Bradshaw, även känd som ”Goose”. Med en osäker framtid framför sig, och hemsökt av spöken från det förflutna tvingas Maverick att konfrontera sina största fasor.

Originaltitel | Top Gun: Maverick |
Alternativ titel | Top Gun 2 |
Regissör | Joseph Kosinski |
Manus | Ehren Kruger, Christopher McQuarrie, Eric Warren Singer |
Genre | Drama, Action |
Skådespelare | Tom Cruise, Miles Teller, Val Kilmer, Jennifer Connelly, Jon Hamm, Glen Powell, Ed Harris, Lewis Pullman, Jean Louisa Kelly, Manny Jacinto, Monica Barbaro, Jay Ellis, Jake Picking, Lyliana Wray, Peter Mark Kendall, Bashir Salahuddin, Danny Ramirez |
Är folk blinda? Sliskig Hollywood-film med en Cruise på lågfart och många tafatta, cheesy scener. Nej, kreativiteten ligger på noll, och den är ju förutsägbar så det skriker om det. En 2:a för att Miles Teller är grymt snygg.
Det brakar igång med en nostalgitripp som får oss äldre nördar nöjda, men visar snart att den har en egen story på gång. Påkostad solid action som respekterar originalet utan att luta sig för mycket på det. Och säga vad man vill om Cruise, men det här kan han.
Hade jag fått betygsätta flygscenerna så snackar vi 4-5. Sen är det tyvärr som med Pearl Habour, att man ska varva action med romantik och dra ner filmen lite. Men väldigt väldigt grymt gjort, sista 30-45 min satt jag som klistrad. Stark trea!
Lika repetitiv som första filmen.
Häftig action med gratis yrsel efter alla flygscenerna.
Väldigt bra uppföljare till en av dom största klassiska och ikoniska filmer från 80 talet, nämligen top gun, denna gång med en ny regissör då den gamle Tony Scott har gått bort tyvärr men Joseph Kosinski överträffar faktiskt självaste Tony Scott med sin uppföljare, detta är väldigt bra gjort, trodde aldrig att det skulle gå och jag trodde aldrig att en uppföljare till en sådan simpel film som Top Gun skulle kunna vara så bra som den är, jag blev väldigt glatt överraskad och visst kan man säkert tacka IMAX för det intrycket, då det fick filmen att lyfta ytterligare, detta är nog en av dom häftigaste filmer jag upplevt i en IMAX salong och jag tror tyvärr inte att denna hade gjort sig lika bra hemma i tv-soffan tyvärr. Manuset här är fortfarande ganska simpelt men ändå lite mer handling än i första som praktiskt taget var en reklam film för USAs stridspiloter medan denna faktiskt försöker skapa en story värd att engagera sig i och den lyckas. Sen har vi ju som sagt många bra skådisar med även i denna uppföljare, såklart är ju Tom Crusie tillbaka som aldrig gör en dålig film eller roll som den ikoniska piloten Maverick som nu är en gammal veteran som ska lära dom yngre, så då har vi såklart många yngre men duktiga skådespelare med, Miles Teller är en av dessa som är väldigt bra skådespelare och han spelar då rollen som sonen till Anthony Edwards i första filmen som anklagar Tom Cruise efter alla dessa år för sin fars död i första filmen, så där har vi lite dramatik, sen har vi Jennifer Connelly som tar över Kelly McGillis som Tom Cruise karaktär faller för och även hon är väldigt bra som alltid, sen har vi stora namn i mindre roller såsom Ed Harris, Jon Hamm som gör det riktigt bra också, men även dom är ju två toppskådisar så mindre kan man inte förvänta sig, sen var det extra kul att se Val Kilmer trots sina problem i verkliga livet återvänder som sin ikoniska karaktär Ice man, sen även många yngre mer okända skådespelare som jag är övertygad om kommer vara stora namn inom en snar framtid. Filmen är väldigt snyggt gjord och luftstriderna är ännu snyggare och bättre än i första filmen och mycket är faktiskt inte CGI som man är van vid idag utan att det faktiskt är riktiga luftscener i riktiga plan för att Tom Crusie själv ville ha det så då han inte är något stort fan av fejkade CGI scener eller fejkade stunts, så bara det är väldigt häftigt att veta, kan utan tvekan rekommendera denna härliga och välgjorda uppföljare och säga att detta var en 2022 bästa filmer eller kanske t.o.m den bästa faktiskt men ska nog upplevas på IMAX som sagt för att den ska göras rättvisa, men gillade man första Top Gun filmen eller bara ett stort fan av Tom Cruise så får man aboslut inte missa denna suveräna pärla till film, kan nu klassas som en av tidernas bästa uppföljare dessutom, väldigt bra film på alla sätt och vis. Betyget blir en mycket stark 4:a och 5:an är nära hela klart.
Välgjort actionfilm som visar ett exemplariskt exempel på hur man kan göra en uppföljare till en film som släpptes för drygt 35 år sen. Flygplansscenerna är filmens största behållning och dessa är lätt att följa och uppskatta, även om man inte är särskild flygplansintresserad. Den ena möjliga kritiken är att filmen gjorde allt för att kamouflera fienden, vilket minskade dess realism. Men i slutändan var inte det en avgörande faktor. Rekommenderas!
Rullar väl på, men nostalgin tar över och det lyfter aldrig riktigt.
Långtråkig början, hyfsat underhållande sista tredjedelen, tack vare det på gränsen mellan stark etta och svag tvåa
Årets besvikelse ? Så mycket positivt man hört innan o så är den bara så meningslös ! Svag story, trista karaktärer. Första 30minuterna helt klart bra men gillar jag inte fortsättningen alls !