3.4
1939
USA
101min
IMDb
Tolvåriga Dorothy, hennes hund Toto och hennes eget hus blir bortblåsta i en tornado och seglar över regnbågen till landet Oz. Där är allt kul. Men det stora äventyret börjar när Dorothy och hennes nya vänner går för att söka efter landets mystiska trollkarl och hemligheten som leder henne hem.
Originaltitel |
Noel Langley, Florence Ryerson, Edgar Allan Woolf |
Genre |
Familjefilm, Musikal, Äventyr, Fantasy, 30-tal |
Skådespelare |
Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley, Billie Burke, Margaret Hamilton, Charley Grapewin, Pat Walshe, Clara Blandick |
Betygsätt |
Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal |
7452 |
Filmnummer |
3621 |
Filmen "Trollkarlen från Oz" är en amerikansk musikalfilm från 1939 i regi av Victor Fleming. Filmen är baserad på L. Frank Baums bok Trollkarlen från Oz från år 1900.
Filmen inleds i svar... Läs mer »
Oj, vilken klassiker. Frågan är om det kan bli mer klassiskt än så här. Lille söte Judy Garland hoppar och skuttar omkring i det soliga vädret och sjunger.
Betyget fyra som jag gett den är i... Läs mer »
Det hände en hel del år 1939 - Andra världskriget började, det spanska inbördeskriget slutade, Sovjetunionen invaderade östra Polen och den elektriska adventsljusstaken lanserades i Sverige för... Läs mer »
En av tidernas bästa filmer som banade väg för klassiker och jag har gillat denna film sedan jag först såg den. Trots att scenografin ser väldigt tillgjort ut är det en del av charmen med filmen och med tanke på att den är från 1939 får man ha lite överseende med det. Skådespelarna är charmiga och spelar verkligen över i sina roller men på ett övertygande och roligt sätt där Judy Garland är den söta flickan från Kansas som bara vill hitta hem igen. En snyggt uppbyggd musikal med charmig musik och en blandning av glada färger och skrämmande toner. Trots sina år är denna film fortfarande en tidlös klassiker som fungerar än idag. Victor Fleming skapade verkligen en riktig klassiker som skiljer sig en del från boken men ändå är en helt egen berättelse.
Rätt okej, men med tanke på att det är en av de kanske fem mest berömda filmerna som någonsin gjorts ganska ordentligt överreklamerad. Visst är det en mysig barnfilm och allt, men jag köper aldrig riktigt scenografin. Det känns som att blommorna är av plast och allting är uppbyggt inomhus i nästan alla scener. Judy Garland är sjukt jävla präktig också, vilket blir mer och mer störigt ju längre det hela pågår. Men då och då glänser det till, man måste ju beundra nytänkandet den hade och den jättefina svartvita öppningen i Kansas. Och då kan jag leva med att storyn mest tycks bestå av en massa galna idéer ihopkokade under en löst sammanhållen intrig och att vissa inslag finns där bara för att vara lite crazy (sådant ger mig Alice i underlandet-vibbar, och jag avskyr Alice i underlandet). Summa summarum en helt okej film, helt enkelt. Men om de hade filmat den här berättelsen 20 år senare, när sådana här filmer producerades på daglig basis, undrar jag om storyn hade hållit överhuvudtaget.
Vilken fröjd att beskåda. Jag som inte brukar gilla gamla filmer blir väldigt glad av att se Dorothy strutta runt i sagolandet Oz med alla dess fantastiska varelser. Egentligen är väl de flesta, inklusive hon själv, ganska retarderade men det gör ingenting att det är lite korkat, knarkdimman karaktärerna verkar leva i sipprar ut genom skärmen och in i soffan. Over the Rainbow är stämningsfull, fågelskrämman och plåt-Nicklas väldigt underhållande och lejonet går över gränsen ibland men är ändå en rolig karaktär på det stora hela. Och så häxorna och Toto och alla små munchkins. Jag blir glad. Och färgchocken sen, att se den här på bio på 30-talet måste ha varit fullständigt magiskt. Jag drämmer till med en 4a.
Denna film är en aning överskattad men därmed inte sagt att den är dålig för det är den inte. Den är faktiskt väldigt bra.
Det här med att spontant brista ut i sång... vissa gillar det, andra inte. Här i denna film går det inte att inte gilla det! Sångerna är riktigt minnesvärda. Lägg dessutom till charmiga karaktärer och ett underbart technicolorfoto och hjärtat är smält. En klassiker i särklass!
Älskar filmen. Så bra, fin, rolig och mystisk. Färgglatt också.
Otroligt inflytelserik. Bandet Toto tog sitt namn från hunden, Elton john skrev Goodbye yellow brickroad, hörde att Prince även snott vaktkören till hans låt "Its gonna be a beautiful night". Häftigt att se den. Såklart är det en barnfilm, där man känner att inget riktigt står på spel, men tycker den står sig bra. Välskrivet manus, garvade ett antal gånger och så innehåller ju filmen en av världens bästa låtar: Somewhere over the Rainbow. En klassiker!
Helt otrolig. Ska se om den inom snar framtid då min unge distraherade mig andra halvan av filmen (vilket också var mysigt, men dåligt för filmfokus) och jag hoppas att jag kan höja till femma då.
Tidløst mesterverk. Denne er sa mange år foran. Intelligent manus og meget fin sang. Detter er et mesterlig håndverk i alle aspekter.
Charmig film, svårt att tro i vissa scener att den kom i samma veva som 2:a världskriget, för att i vissa scener kännas väldigt gammalmodig men den fungerar helt klart.