Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Turist


En familj åker till Alperna för några dagars skidåkning och tid för varandra. Solen skiner och underlaget är perfekt, men en lavin vänder upp och ner på tillvaron när pappa Tomas överger hustru och två barn i en nära-döden-upplevelse.


Originaltitel Turist
Alternativ titel Force Majeure
Regissör Ruben Östlund
Manus Ruben Östlund
Genre Drama, 2010-tal
Skådespelare Johannes Kuhnke, Lisa Loven Kongsli, Clara Wettergren, Vincent Wettergren, Kristofer Hivju, Fanni Metelius, Karin Myrenberg, Brady Corbet, Johannes Moustos
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3239
Filmnummer 111402

Recensioner

Skapad 2019-12-16 av FastandFurry
Allt är ljusblått. För familjen som håller ihop i en solig skidbacke och sover i en och samma säng i likadana pyjamasar. Tryggt, mysigt och förväntat. Tills allt blir vitt. Ruben Östlunds nerv...   Läs mer »

Skapad 2019-12-13 av steely_dan
För den som till äventyrs har missat det, utspelar sig \"Turist\" i Alperna. Det svensk-norska paret Tomas och Ebba har rest dit med sina två barn för att åka skidor, bo på lyxhotell och ta det ...   Läs mer »

Kommentarer


RichardEk
2023-11-12
En film som rakt igenom är obekväm, och gottar ner sig i det. Det är så en frontalattack mot den pinsamma medelklassen, och kärnfamiljen så klart. Dessutom en effektiv kritik av turismen som priviligierad social praktik i samhället. Smart, men lite segt. Det långsamma tempot är så klart en dramaturgisk poäng. Obekvämheten ska kännas i kroppen. Vilket den gör.
BarryHero
2023-10-31
Det är välspelat och en intressant studie av mänskligt beteende, men sen är frågan om man i slutändan gör så mycket av ämnet. Härligt svenskt och ofta jobbigt roligt dock, och fortsätter gärna se mer Ruben Östlund. Dock lite av en besvikelse hur Östlund tydligen filmatiserar YouTube-klipp i stort sett, snarare än att försöka skriva en egen händelse.
Xeno
2023-10-16
Äh, tramsig...
barondecharlus
2023-10-09
Conrads Lord Jim, Hemmingways The Short Happy Life of Francis Macomber - det här inget nytt, men en väldigt svensk vinkling av gammalt tema. Tyvärr odrägligt överlång och växelvis så subtil att poänger ej går hem, och växelvis så överdriven att det känns som en Pirinen-parodi av Norén.
isecore
2022-08-19
Problemet med svensk film som inte är slapstick-komedi där Robert Gustafsson drattar på rumpan stup i kvarten är alltid detsamma: Man försöker slå världsrekord i subtilitet. Det här är en fin film, den hade varit mycket bättre om man gjort den mer skruvad och absurd, med massor av mer svart komedi. Istället får man samma kapplöpning i bajsnödig subtilitet som i de flesta andra svenska filmer som gjorts. Slutresultatet blir alltid ljummen mellanmjölk.
Starkbröl
2022-06-13
Oerhört svensk film. Passiv aggressivitet, saker man inte vill/får prata om, hårt kontrollerad social yta. Även intressant ur perspektivet maktförhållanden, status och kommunikation i en relation. Ovanligt välspelad för att vara svensk film (utom när Johannes Bah Kuhnke ska gråta), även från barnens sida. Samtidigt håller inte riktigt konceptet för längden på filmen. Den är åtminstone en halvtimme för lång. Slutet känns konstruerat, för att komma ur filmen.
Bumbi78
2022-05-30
En bra film, men knappast en film för fredagsmyset. Relationer och ifrågasättande där det vilar en passiv aggressivitet nästan från start. Jag saknade den obekväma atmosfären från the Square, men detta är en mer "jordnära" film trots allt. Filmens huvudhändelse kommer tidigt och tonen sätts nästan direkt. Här finns flera mycket bra scener medans vissa andra scener kunde kortats.
Körsbär
2022-01-15
En sån här klassisk film som svenskaläraren slänger på och som du får diskutera i veckor efteråt. Okej jag tyckte den inte var lika kass som min sambo, men den har ju fått en kult status som kanske inte riktigt är rättvist då den har många långdragna scener som verkligen kunde ha kortats ned. Å scener som jag verkligen hade kunnat vara utan, så som en med barn som äter glass....just saying. Inte bra nog för en trea, men smått sevärd.
piotr
2021-02-25
Vackert filmad. Kall nordisk kommunikation utan att prata om elefanten i rummet. Fastän jag inser vad filmen försöker förmedla blir jag mest irriterad pâ att ingen tar tag i det hela och pratar och allt velande. Filmen bekräftar att jag varit utlandssvensk sâ länge att jag inte längre är 100% svensk. Kanske var det sâ jag var innan jag flyttade utomlands, men för in i hoppsan, snacka lite, ta lite ansvar.
Bunger
2020-09-25
Lika skitbra och skitjobbigt som brukligt med Östlund. Jag gillar att han utvecklar filmens tydliga premiss med mer fördjupade frågeställningar om manlighet och genusnormer.
Visa äldre kommentarer »