4.2
4.2
Twin Peaks
Detta är INTE TV-serien eller pilotavsnittet, utan den långfilm som släpptes i Europa innan serien. Denna film är cirka 20 minuter längre än pilotavsnittet.
Laura Palmer hittas död och FBI-agenten Dale Cooper kallas till stan för att reda ut vad och vem/vilka som orsakat dödsfallet. Tv-versionen är 94 min.

Originaltitel | Twin Peaks |
Regissör | David Lynch |
Manus | David Lynch, Mark Frost (I) |
Genre | Drama, Kriminalare, Thriller, Mysterium, 90-tal |
Skådespelare | Kyle MacLachlan, Michael Ontkean, Lara Flynn Boyle, Mädchen Amick, Sherilyn Fenn, Everett McGill, Dana Ashbrook, Harry Goaz, Kimmy Robertson, Richard Beymer, Warren Frost, Piper Laurie, James Marshall, Jack Nance, Ray Wise, Frank Silva, Peggy Lipton, Joan Chen, Russ Tamblyn, Eric DaRe, Mary Jo Deschanel, Wendy Robie, Don S Davis, Gary Hershberger, Michael Horse, Grace Zabriskie, Troy Evans, Rodney Harvey, Sheryl Lee, Jan D'Arcy, Charlotte Stewart |
Att folk förväntas ha svårt att betygsätta pilotavsnitt och tv-serier rättvist är huvudanledningen till att det inte tillåts på Filmtipset. Twin Peaks hade aldrig funnits här om det inte hade varit för att pilotavsnittet förlängdes med ett externt slut. Jag är en av få som inte har sett mer av serien, så mitt betyg är garanterat ärligt. Ändå tror jag (redan innan jag såg den här) att jag har en bild av serien. Ska dock sägas att det är få tv-serier som lockar och fångar mig. Upprepningar, brist på utveckling, för långsam utveckling eller ointressanta personer är de vanligaste anledningarna.
Jag vet att detta är en långfilmsversion av pilotavsnittet, men vem kan egentligen sätta ett seriöst betyg på det här utan att sådär i hemlighet syfta på den underbara TV-serien? (Givetvis inklusive dess högst genialiska comeback förra året).
Tillägget känns som ett enda dåligt effektsökeri. Övriga 90 minuter är ändå riktigt bra. Jag gillar miljöerna och musiken är fantastisk. Jag har dock lite svårt för alla starka känsloyttringar.
Det är videoversionen av pilotavsnittet (113 min) och det är samma sida som tv-versionen (94 min) på IMDb. Bara att klicka på IMDb-knappen.
Den här versionen finns ju inte ens med på IMDB? Eller är det jag som söker dåligt?
En meningslös FILM att se med tanke på att den är ganska hafsigt gjord i jämförelse med SERIEN Twin Peaks. Detta är alltså BARA PILOTAVSNITTET AV SERIEN plus ett meningslöst tillägg. Som FILM betraktat är detta enbart en produkt som fungerat SOM KASSAKO FÖR EN ANNARS BRILJANT SERIE. OBS OBS OBS!! När du betygsätter den här filmen betygsätter du INTE SERIEN med samma namn.
En av de bästa serier a som gjorts
Vet inte varför folk betygsätter detta som hela serien, eller som det vanliga pilotavsnittet, när det klart framgår att detta är menat som den europeiska TV-filmsversionen. Den består av i princip hela pilotavsnittet + ett hastigt påtänkt slut, som verkligen inte är mycket att ha. Serien är riktigt bra, men den här funkar inte alls som fristående film, och är rätt onödig att se. Bara kör serien istället.
Helheten "Twin Peaks" är ett alternativt universum för mig. Jag såg den i transaktionen mellan tonåren och vuxenheten. Den satte en oerhörd prägel på mig och dirigerade min syn på film till nya nivåer. Badalamentis huvudmotiv ekar fortfarande bak i huvudet när jag krossar små städer i de djupa skogarna här i Sverige. Känslan som kröp längs ryggraden när jag valde att plöja igenom avsnitten sent på kvällen innan skolan börja kommer jag antagligen aldrig uppleva igen. Alla karaktärerna man fick lära känna och ta del av. Det surrealistiska som möter det verkliga. Ett renodlat mästerverk, film som serie, som pilotavsnitt...
Har försökt hitta filmen överallt på Internet men det verkar näst intill omöjligt. Har nu sett den 94 minuter långa pilotfilmen samt hela serien och jag kan inte ge något annat än högsta betyg. Den innehåller allt. Nu återstår bara Fire walk with me, vilket säkert blir en besvikelse, samt Secrets from another place. "How's Annie?"