Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.6
av 5

Tystnaden


Två systrar och den enas unge son är på tågresa någonstans i Europa. När den ena systern blir sjuk tar de in på ett hotell. Den tredje i Bergmans religiösa trilogi.


Originaltitel Tystnaden
Alternativ titel The Silence
Regissör Ingmar Bergman
Manus Ingmar Bergman
Genre Drama, 60-tal
Skådespelare Gunnel Lindblom, Ingrid Thulin, Jörgen Lindström, Birger Malmsten, Håkan Jahnberg
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1830
Filmnummer 3600

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Rai
2022-05-18
En av de bättre filmerna av Bergman...
Ghostface
2022-01-19
Här lyckas berättelsen bli väldigt tydlig och fängslande trots sin minimala dialog, omgivningen bidrar till ett surrealistiskt skimmer och känslan av en dröm som inte hade existerat om dialogen hade fått ta mer plats.
RustyFilm
2021-09-28
Det här är ganska så dålig film, så dålig att det blir intressant. Det handlar om två medelålders systrar och ett barn. En syster heter Anna (den svettiga). Hon har ett rejält begär på sexualitet och är mor till barnet. Den andre systern heter Ester (den sängliggande). Hon är sjuklig och med ett mer rimligt begär på sexualitet. Ester röker och dricker hela tiden. Vackra bilder på hotellkorridorer, nån stridsvagn och ett gäng dvärgar, förekommer också. Handlingen som lätt kunnat komprimeras till 15 minuter (men nu är 96 min) är extremt svårtolkad. Vi förstår inte mycket av det här, jag antar att Bergman vill överlämna de vackra bilderna och systrarnas förehavande till vår personliga tolkning. Vet dock inte om min fantasi räcker till.
ZoIX
2020-10-30
Jodå. Hade velat se lite mer surrealism i korridorerna för att hålla uppe intresset. Vackra kvinnor.
labi
2018-10-23
Känns italiensk. Håkan Jahnberg är min favorit med sitt roliga baklänges-haderittan-språk.
92axha10
2018-10-13
En film om språk och ensamhet. Temana i filmen utforskas på typiskt Bergmanvis dvs mycket lämnas upp till tittaren själv.
Memmem
2018-08-18
Bergmandrama om ensamhet! Ingmar Bergman fick kritik för att "Nattvardsgästerna" var för pratig. Kanske gjorde han nästa film, "Tystnaden", medvetet tystlåten på grund av detta? Filmens behållning är närbilder på känslor hos två relativt vackra medelålders kvinnor och en tioårig pojke, men handlingen är utdragen och skulle få plats i en kort novell. Två systrar åker på en tågresa till kontinenten. Den enas tio-årige son följer med. Han bor normalt inte med någon av sina föräldrar. På hemväg blir ena systern sjuk och de tar in på ett hotell i ett fiktivt östeuropeiskt land, där språkförbistring uppstår. Den sjuka systern har en hög utbildning och är översättare, den andra, modern till pojken, är äventyrlig och söker även i denna stad efter fysisk kärlek. Pojken lämnas nästan helt åt sitt öde och längtar efter sin mamma. Väl spelat av Gunnel Lindblom och Ingrid Thulin, mer stelt spelat av den unge Jörgen Lindström. Närgångna bilder från hotellet och några från tågkupén. I många länder klipptes några nakenbilder bort, men inte i Sverige. Filmen bidrog till filmcensurens avskaffande, då chefen var bortrest på semester och inte kunde hindra att filmen inte fick några scener bortklippta. Det är svårt att sätta betyg på denna film, men det blir efter en stunds funderande: 3½
Nalleman
2018-06-12
Klart sevärd!
martineden
2016-07-23
[rek. 4] En fantastiskt atmosfärisk film som har en väldigt intressant dramatisk laddning och intensitet. Den är dock inte så tyst som jag minns den från första gången jag säg den. Tystnaden är väl dock ändå menad att vara ett metaforiskt element i filmen ,"guds tystnad" och inte i avseende på replikminimalism. Jag undrar om inte systrarna är allegorier. Mycket bra!!! 4.
andmoreagain
2016-04-21
Jaha, för att heta Tystnaden är det ingen jättetyst-film och inga större poänger kan göras av det...och för att vara del tre i en trilogi som ska avhandla Guds tystnad så finner jag inga religiösa teman eller förtecken alls! Istället mässas det på med sexuell frustration och svartsjuka inlindat i en rätt pervers och kvävd aura som gör sig väl i Bergmans upphöjda och gravt pretentiösa filmstil. Inget mästerverk men definitivt en Bergman-klassiker man måste se.
Visa äldre kommentarer »