Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
4.1
av 5

Ubåten


Året är 1941 och den tyska ubåtsflottan deltar i slaget om Atlanten, där man försöker göra så stor skada som möjligt mot engelska fartyg. I original en miniserie, men finns även i tre långfilmsversioner på 149, 209 respektive 293 min.


Originaltitel Das Boot
Alternativ titel U-båten, The Boat
Regissör Wolfgang Petersen
Manus Wolfgang Petersen
Genre Drama, Äventyr, Krig, 80-tal
Skådespelare Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann, Hubertus Bengsch, Martin Semmelrogge, Bernd Tauber, Erwin Leder, Martin May, Heinz Hoenig, Uwe Ochsenknecht, Jan Fedder, Claude-Oliver Rudolph, Ralf Richter, Joachim Bernhard
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 11214
Filmnummer 1813

Recensioner

Skapad 2019-12-22 av Videoten
Wolfgang Petersen, som även regisserat filmen Air Force One, är mest känd för mastodontrullen Das Boot (1981), som är hela 3,5 h lång och påträffas därför oftast som en mini-serie i 2 delar....   Läs mer »

Skapad 2019-12-21 av Gustavo99
1981 gick tv-serien \"Das Boot\" för första gången på tv. Den handlade om livet på en tysk ubåt under andra världskriget. Filmen var ganska unik på sättet att skildra hur tyskarna hade det un...   Läs mer »

Skapad 2019-12-12 av Goliath
Das Boot skiljer sig väldigt mycket från andra krigsfilmer. Det finns inget blod stänkandes hit och dit, man får inte se skadade soldater som skriker på hjälp, och man får aldrig se en dominant...   Läs mer »

Skapad 2019-12-05 av märta
Wolfgang Petersens mästerverk från 1981 om livet på en tysk ubåt under Andra världskriget, vilken blev nominerad till 6 Oscar. Hösten 1941. 43 unga tyska sjömän går ombord på ubåten U-96. ...   Läs mer »

Kommentarer


darkmist82
2023-10-08
Wolfgang Petersen fick sitt stora genombrott med denna ubåtsklassiker som skulle ta honom till USA. Denna film räknas som den kanske främsta som han gjorde och den är välgjord för sin tid, både i handling, foto och musik. Skådespelarna är bra i sina roller och spänningen finns där till det oväntade slutet. Kanske att filmen kan bli lite utdragen men det stoppar inte filmen från att vara en klassiker som håller bättre än många andra filmer med samma tema.
OffTheGround
2021-03-28
Lever upp till hypen.
mammene
2019-05-05
Jag tror att efter att ha sett den tysk-amerikanska serien på svt om just denna u-båt så låg den kvar och överskuggade. Inte nödvändigtvis för att den var bättre, utan mer för att den kunde utveckla karaktärerna mer både på land och ombord. Nu tillbaka till filmen, den visade på hur livet på en u-båt inte är en behaglig tillvaro precis, det är inte bara en kamp mot fienden, utan också mot varandra och att överhuvudtaget stå ut, sviniga var de redan innan de gick ombord och värre blev det. Som så ofta tänker jag hur folk fått lida och vad hade de för val. Trea blir det.
Stan
2019-04-22
Otroligt välgjord och intensiv för att vara 2½h lång (och det är den korta versionen).Fantastiska effekter, soundtrack och skådespelare
Rai
2018-01-23
Är det här en klassiker, eller vad då?
StaffanE71
2017-12-23
Mäktig. Grymt realistisk skildring. Bokförlagans författare var med, på den tiden. Ubåtskrigets tour de force film. Missa den inte. Självklar 5'a.
RustyFilm
2016-12-06
Tysk ubåtsfilm (andra världskriget). Förutom att det är en hård och spännande krigsfilm är det även ett psykologiskt drama. Den tyska produktionen gör ju att man slipper amerikanska skådisar för en gångs skull. Å det e bra. Såg filmen nyss (för tredje gången under en 10-års period), denna gång på en blu-ray utgåva. Det tyska ljudet var helt suveränt nu jämfört med den tidigare dvd utgåvan. En väldigt bra film är det, och lång nästan 3,5 timmar

2016-12-01
Femmere ståpelsen kom etter 2h 44min. Styrken ligger i skuespillene.
Dream
2016-07-31
3 timmar och 36 min grym njutning! Som från början är hopp och glädje, sedan förvandlas allt till svett, panik, andnings problem och Klaustrofobi när man ser "Director's cut" versionen! Spänning när den är som bäst.
spielmitmir
2016-07-07
Skäms över att jag inte sett den förr när jag älskar ubåtsfilmer! Efter ett besök med ungarna på en riktig atomubåt i Frankrike fick det dock bli dags. Inte så barnvänlig kanske, men oerhört stark, realistisk och sjukt välgjord! Imponerande! Dessutom riktigt(!) hög kvalle på skådespelare och effekter. Slutet gjorde att man liksom tappade andan och känslan lite, men det är väl på sin plats att krigets alla sidor visas. Mycket bra!
Visa äldre kommentarer »