Ubijtsy
Två mystiska män i långa rockar kommer in på ett matställe och trakasserar ägaren och gästerna. De mystiska männen verkar ha en plan. Baserad på text av Ernest Hemingway.

Originaltitel | Ubijtsy |
Alternativ titel | The Killers |
Regissör | Andrej Tarkovskij, Alexander Gordon, Marika Beiku |
Manus | Alexander Gordon, Andrej Tarkovskij |
Genre | Drama, Kortfilm, Mysterium, 50-tal |
Skådespelare | Andrej Tarkovskij, Julij Fajt, Alexander Gordon, Valentin Vinogradov, Vadim Novikov, Jurij Dubrovin, Vasilij Shukshin |
Frånsett lite snygg ljussättning är det inte mycket i den här kortfilmen som antyder Tarkovskijs begåvning.
Det är inte jättespännande när man redan sett originalscenen från The Killers. Men denna scenen är lika bra.
Stabilt med lite rysk film-noir...
Bör bedömas som den kortfilm det är. 19 minuter förtätad spänning med ett öppet slut generar i min bok en trea. Långt ifrån de långsamma episka filmer han senare kom att göra.
Filmen saknar förstås de episka, filosofiska och övervackra kvaliteter som senare, "riktiga" Tarkovskijfilmer har, men en sak har den mer av än dessa och det är spänning. Som någon säger är den genomsyrad av en fin kafkaartad stämning. Nån som känner den här Ola Andersson förresten?
Relativt bra film. ligger nog på en trea, mycket för att det är kul att se den första tarkovskij-filmen. Trots lite halvdana skådespelarinsatser så finns en obehaglig, lite kafka-aktig stämning genom filmen som lyfter den rejält. Imponerande för att vara ett skolarbete.
Min första Tarkovskij. Jag värmer upp med hans kortfilmer så att jag sedan kommer att vara redo att se hans långfilmer. Jag är nöjd hittils. Han gjorde scenen minst lika bra som i "The Killers"
Lite haffsigt bitvis, skolnivån märks. Mest en historisk anekdot som kan va kul att se om man är ett fan. Jag skrattade gott när "negern" kom in. Torpederna ser ju härligt fjuniga ut också och lyckas inte riktigt fylla upp hitmenkostymerna. Charmigt.
Ångrar mig och ger denna en trea, en fyra är lite häftigt.
Mycket intressant att se den första Tarkovskij och den imponerar helt klart.