Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Ung rebell


En av de första filmerna som vågade antyda att ungdomsvåld även förekommer i de högre samhällsklasserna. Jim är den våldsamme rikemanssonen som kommer i konflikt med allt och alla. Han råkar i trubbel med polisen, blir kär i Judy och råkar i slagsmål med hennes pojkvän.


Originaltitel Rebel Without a Cause
Regissör Nicholas Ray
Manus Stewart Stern, Nicholas Ray, Irving Shulman
Genre Drama, Romantik, 50-tal
Skådespelare James Dean, Sal Mineo, Natalie Wood, Jim Backus, Ann Doran, Corey Allen, William Hopper, Rochelle Hudson, Dennis Hopper, Edward Platt, Virginia Brissac, Ian Wolfe
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 3553
Filmnummer 3625

Recensioner

Skapad 2019-11-13 av Anonym
Bilden på omslaget på filmen här är den kändaste bilden på legenden James Dean. Bilden är den som många först tänker på när de tänker på James Dean. Som ni ser formar han handen till en...   Läs mer »

Skapad 2019-11-09 av
I år, 2005, är det 50 år sedan skådespelarlegenden James Dean dog. Trots att han endast hann göra en stor roll i tre filmer, fick han ändå ett stort rykte kring sig, och blev en slags kultikon....   Läs mer »

Kommentarer


Zebulonm
2020-11-02
Nä denna håller inte....
Rai
2018-11-16
Tja, den funkar men inte så att man lägger den till hjärtat...
Artifact
2018-01-30
Har inte åldrats med värdighet. Om man har en pappa med förkläde blir man tydligen kriminell...
Raimo_1985
2018-01-07
Inte överskattad. Andra titten och fyran står fast.
Barneyk
2017-02-17
Intressant film som belyser saker och ting på ett sätt som verkligen inte var vanligt på 50-talet. Men samtidigt känns det inte jätteengagerande för mig idag och den har inte innehåll, underhållning eller substans nog att fylla ut dom nästan 2 timmarna så det blir bra segt emellanåt. Inte särskilt stark trea som helhet men bitvis är den mycket mer än så.
RustyFilm
2016-12-06
Det här är nog James Deans bästa skådisprestation. Helt klart är det i alla fall den mest mytomspunna. Historien som berättas är ett ganska så klichéartad ungdomsdrama. Men de är ett av de första av sitt slag så det var kanske här klichén sattes. Filmen hade premiär strax efter Deans död. Filmens restauration och digitalisering är mycket bra utförd.
Stygga-Vargen
2016-09-18
En klassiker och ett sant mästerverk! Otroligt synd att det gick som det gick för James Dean för han hade mycket kvar att ge.
supermancover
2016-09-04
Tycker jättemycket om början och slutet, men däremellan blir det mycket utfyllnadstrams med intriger som inte direkt fyller någon funktion i handlingen. Kände mig inte så värst engagerad trots att jag verkligen försökte. För jag ville verkligen tycka om den här. Lite för svag plot för att få vara nästan två timmar. Värd att se, men kanske inte mer än en gång ändå. Svag trea.
picklessmulan
2015-05-16
Ett verkligen intressant manus som gestaltar ungdomen på 50-talet i USA på ett magnifikt sätt. Skådisarna gör ett mycket bra jobb. Spännande rakt igenom och en riktig klassiker.
F-M-J
2015-02-02
James Dean lyser i huvudrollen och gav mig än en gång insikten i vilken tragedi hans död var för framtida Hollywood produktioner. En sann skådespelare av rang. Visst, filmen målas med breda penseldrag och kan te sig rätt oförklarlig och överdriven på sina håll. Men bortsett från det faktumet så är filmen en intressant studie i status-quo och alpha beteende som går att applicera in i alla samhällsgrupper. Svag fyra.
Visa äldre kommentarer »