Unga Astrid

När Astrid Lindgren var väldigt ung hände något som påverkade henne fundamentalt, en kombination av mirakel och missöde som kom att forma hela hennes liv. Det var en händelse som gjorde henne till en av de mest nyskapande kvinnorna i vår tid och den sagoberättare en hel värld kom att älska. Det här är berättelsen om när en ung Astrid, trots tidens förväntningar och religiösa påbud, bestämde sig för att bryta mot samhällets normer och följa sitt hjärta.

Originaltitel Unga Astrid
Alternativ titel Becoming Astrid
Regissör Pernille Fischer Christensen
Manus Pernille Fischer Christensen, Kim Fupz Aakeson
Genre Drama, Biografi, 2010-tal
Skådespelare Alba August, Maria Bonnevie, Trine Dyrholm, Henrik Rafaelsen, Magnus Krepper, Björn Gustafsson, Marius Damslev, Willy Ramnek Petri, Liv LeMoyne, Sofia Karemyr, Mira Mitchell, Maria Alm Norell, Lars Väringer, Eric Ericson, Li Brådhe, Maria Fahl-Vikander

F-M-J
2023-03-14
Stabil biografi, varken mer eller mindre. Gillar man genren och typen av film, eller intresserad av Lindgren som person bör man se den.
bryngel
2022-02-08
Slafsigt hafsverk som inte borde ha gjorts.
Muhammed
2021-10-13
Här har vi lite kändisskvaller att gotta oss i. Lite grävande journalistik i graven av en folkkär barnboksförfattare. Filmen levererar just detta till hundra procent. Om inte filmen varit dokumentär hade den hamnar på gammal Pilsnerfilmsnivå. Den får väl fram att Astrid själv var en Pippi och rebellisk, heja! När hon blivit gravid försvann tydligen de egenskaperna. August är inte rätt här, mycket känns krystat amatörmässigt. Varför gjordes den här filmen?
2021-10-13
Tråkig, ointressant och framförallt ovärdig filmbiografi om en av Sveriges genom tiderna bästa författare.
viffslan
2021-09-11
Oj vilken film! Alba August gör en otroligt bra insats. Kan inte riktigt hålla med om att den inte skulle vara bra för att den inte handlar om Astrid så som vi "känner" henne. Hennes bakgrund gör att jag känner ännu större respekt och beundran för denna fantastiska kvinna ich författare. Det som jag däremot håller med om är att den skulle passa som första delen i en trilogi om Lindgren, men kanske det kommer fortsättning. Hoppas det!
KyLLo
2020-12-30
Jag kan förstå om filmen kommer som en chock för många. En del har nog svårt att föreställa sig att Astrid Lindgren har varit ung, haft det svårt, gjort misstag i livet och sysslat med annat än att skriva böcker. Just därför är det viktigt och befriande att visa. Filmen visar att hon är mänsklig precis som andra. Den är välgjord, men utan att gå till historien på något vis. I grund och botten känns den trovärdig, även om detaljer kan mycket väl kan vara efterkonstruerade (som brukligt i dramatiseringar). Den har fått kritik av en del för att inte handla om böckerna, men den handlar ju om hennes bakgrund och till viss del om hur hon hämtade inspiration från sin omgivning till böckerna. Man får också ha i åtanke att de kända barnböckerna inte gavs ut förrän hon var 35-40 år, en del långt senare. "Gamla" Astrid känner nog folk bättre och det kanske även kommer ett sådant biografiskt drama en vacker dag.
2020-10-28
Visst är det ett hyfsat engagerande drama, men det känns som om det skulle kunnat handla om vem som helst under filmens tidsperiod. Om detta vore första filmen av två eller tre om Astrid Lindgrens liv kanske blivit bra.
Biberkolben
2020-03-18
Många gripande scener. Stark trea.
myslas
2020-03-01
Välgjort men inte direkt den del av Astrids liv man är mest intresserad av. Svag trea.
HerrNenne
2020-03-01
Den här historien är skildrad mer intressant i kort textform på museet eller liknande. Sanningen är att storyn och filmen i stort är otroligt ointressant och det enda intresset kommer just av att det är Astrid Lindgren som är karaktären här. Det är egentligen det enda som håller uppe intresset. Saker man inte visste att man skulle gilla: Astrid Lindgrens bröst.