3.8
3.8
Ungkarlslyan
Försäkringstjänstemannen CC Baxter skulle förblivit helt okänd på den stora firman om inte fyra avdelningschefer hade behövt ett bekvämt ställe att dra sig tillbaka till med sina respektive älskarinnor. Det blev Baxters våning de inriktade sig på och detta trasslar till hans relationer med den märkliga hissflickan Fran.

Originaltitel | The Apartment |
Regissör | Billy Wilder |
Manus | Billy Wilder, I A L Diamond |
Genre | Drama, Komedi, Romantik, 60-tal |
Skådespelare | Jack Lemmon, Shirley MacLaine, Fred MacMurray, Ray Walston, Jack Kruschen, David Lewis (III), Hope Holiday, Joan Shawlee, Naomi Stevens, Johnny Seven, Edie Adams, Willard Waterman, David White (I), Joyce Jameson |
Lite chockerad över alla fyror och femmor här. Tycker den faller totalt platt som komedi, men den melodramatiska delen funkade riktigt fint och tar upp det hela till en stabil trea.
Filmen är välgjord och mycket bra. Det märks att Billy Wilder har gjort filmen.
Det enda som finns att klaga på är slutet när Jack Lemmon säger de förbjudna orden, helt i onödan. Vi vet redan, och det vet hon med.
There's nothing I'd like better. You know, togetherness.
Varför satte jag en trea när jag såg den här för några år sedan? Den är ju fullständigt briljant!
Mörkret är bäst.
En väldigt trevlig film som dock har vissa mörkare undertoner som man kanske inte förväntar sig i en sådan här film från den här eran. Själva historien är inget nytt direkt, men gimmicken med lägenheten ger ändå filmen en viss personlighet, och de två huvudkaraktärerna är så välskrivna att det blir lätt att bry sig om dem, detta trots att jag störde mig lite Lemmons rollfigur emellanåt. Lite överraskad också över att Shirley MacLaine är så charmig i denna, i de roller jag har sett från senare i hennes karriär har hon mest bara varit jobbig. Fred MacMurrays karaktär innehåller inte många nyanser dock, men det kan jag ändå ha överseende med i en sådan här film. Det känns lite som att Billy Wilder var en regissör som helt enkelt bara fick filmer att fungera utan att man riktigt kan sätta fingret på hur, och det gäller i allra högst grad här. Stark trea
Det kanske finns en gräns för snällhet, men samtidigt, det lönade sig! Mycket krångel och förväxlingar i en lättsam ton, handlingen kan tyckas enkel men innehöll många sidor på beteende. Snyggt! Stark trea.
Ännu en väldigt bra film av Wilder. Väldigt bra manus, fint foto och Lemmon och MacLaine imponerar i sina roller. Kan dock tycka att de lite mer komiska delarna inte riktigt passar in när man behandlar så allvarliga ämnen. Väl värd sina lovord hur som helst även om den inte riktigt når upp till högsta betyg för min del.
Det här är en rolig och fängslande film med listigt manus. Den senaste s/v film som fick Oscar för Bästa film. Som bonus får man en intressant inblick i en gigantisk amerikansk kontorsarbetsplats i slutet av 50-talet alltså innan persondatorernas tid (Försäkringsbolaget Förenade Livs huvudkontor med 31259 anställda i en byggnad). Se om den, den håller, jag lovar.