4.2
4.2
Krigets unga hjärtan
Miniserie om fem barndomsvänners livsöden under andra världskrigets andra och brutalare hälft. Wilhelm, hans yngre bror Friedhelm, Charlotte, Viktor och Greta skiljs åt sommaren 1941 i Berlin. De fem vännerna är övertygade om att kriget kommer att vara över till jul och lovar varandra att de ska återförenas innan dess. Men de anar inte hur de ofattbara upplevelserna och fasorna under de kommande krigsåren kommer att förändra dem i grunden.

Originaltitel | Unsere Mütter, unsere Väter |
Alternativ titel | Generation War |
Regissör | Philipp Kadelbach |
Manus | Stefan Kolditz |
Genre | Drama, Krig, Mini-serie, 2010-tal |
Skådespelare | Volker Bruch, Tom Schilling, Katharina Schüttler, Miriam Stein, Ludwig Trepte, Mark Waschke, Henriette Richter-Röhl, Sylvester Groth, Maxim Mehmet, Adam Markiewicz, Lucas Gregorowicz, Christiane Paul, Alina Levshin, Inga Jarkova, Götz Schubert, Johanna Gastdorf, Peter Kremer, Trystan Pütter, David Zimmerschied, Joel Basman, Karina Plachetka, Judith Engel, Samuel Finzi |
Historikerna och kritikerna är oense. Somliga kallar den apologetisk och överslätande medan andra anser att den visar det faktum att även Wehrmacht utförde olika krigsövergrepp. Som hantverk betraktat imponeras jag av scenerna från östfronten. Som någon sa tidigare, som en lågbudget Band of Brothers från ett tyskt perspektiv. Samtidigt är de unga karaktärerna lite som schabloner och ibland känns det väl kitschigt/såpigt.
Man hade behövt mer tid och antagligen fler människoöden för att få alla vändningar och möten i dramaturgin att fungera/vävas samman trovärdigt. Även lite påklistrat och konstruerat samt anpassat för en modern publik i samma ålder som skådisarna ungefär antar jag... Kostym/rekvisita/mise-en-scène är förresten nåt i hästväg, rena vintageodyssén(!) Har bara sett en snarlik film med så mycket detaljer i, nämligen "North Face", där vänskapen mellan karaktärerna dessutom upplevs mera genuin...
Mycket bra gjort. Bra skådespelare. Intressant att se från tyskarnas synvinkel. Inte så mycket propaganda.
En väldigt bra krigs miniserie. Duktiga skådespelare och en kunnig regissör har lyckats med en bra manus få fram en spännande berättelse runt fem unga människors öde.
Tungt
Slutade lite tvärt, hade gärna fått vara 2avsnitt till för att kunna knyta ihop säcken i ett mer flytande tempo.
I övrigt en otroligt bra miniserie!
Det hade rimligen blivit en femma om man låtit serien vara ungefär tre gånger så lång.
Väldigt bra skildring från tysk sida. Osannolikheten i skeendena får ses som en filmisk frihet för att få ihop det hela kring fem personer, tycker inte det störde nämnvärt. Hög kvalitet i skådespel, påkostat.
Jag kan hålla med om att det var en del osannolika sammanträffanden och det är väl i princip den enda kritiken jag kan ge till serien. I övrigt en otroligt välgjord och gripande skildring av tyskarnas upplevelser av kriget - framför allt hur de unga soldaterna mår av att slungas in i kriget. Hade gärna sett att serien var lite längre, men det är en miniserie jag absolut kan rekommendera!
Till varje människas liv hör "osannolika sammanträffanden", personligen träffade jag min livspartner på det viset, samt återförenades med en gammal polare. Ju mer man blir medveten om dem, desto mer har de att säga. En bra miniserie som börjar långsamt, ökar i andra delen och får tårarna att rinna i tredje. Skådespelarna lyckas ta karaktärerna till mäktiga nivåer och många scenarion känns såväl nydanande som spännande. Om du väl orkar ta dig igenom första delen har du skatter att se fram emot.