Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Utpressning


En gammal general upptäcker att hans dotter är utsatt för utpressning. Han anlitar privatdetektiven Philip Marlowe och snart är denne indragen i en härva av mord, kidnappning och svekfulla kvinnor. Invecklad film noir-klassiker efter en roman av Raymond Chandler.


Originaltitel The Big Sleep
Regissör Howard Hawks
Manus William Faulkner, Leigh Brackett, Jules Furthman
Genre Kriminalare, Thriller, Mysterium, Film-Noir, 40-tal
Skådespelare Humphrey Bogart, Lauren Bacall, Dorothy Malone, Regis Toomey, Elisha Cook Jr, John Ridgely, Martha Vickers, Peggy Knudsen, Charles Waldron
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 1690
Filmnummer 5735

Recensioner

Skapad 2019-12-21 av Tabu
Privatdetektiven Philip Marlowe anlitas av den sjuklige generalen Sternwood. Sternwood ämnar stoppa ett utpressningsförsök gentemot sin yngsta dotter Carmen, men uppdraget kommer mycket snart visa ...   Läs mer »

Kommentarer


hsimpson
2021-05-31
Gillar den rejält första halvtimmen eller så. Sedan blir det lite väl invecklad så att det nästan känns som en parodi på noir-genren. Fin balansgång det där. Out of the Past tycker jag håller sig på rätt sida, även om den också rör till det lite väl mycket för sitt eget bästa.
jcoke88
2020-04-21
Tonen sätts i första scenen där en främmande ung jänta kastar sig i famnen på Bogart och säger "you're cute". Ungefär lika löjlig rakt igenom.
dudson
2019-09-17
Överlag sanslöst seg med relations drama, dialog mellan Bogart & Bacall. Filmen fastar och utvecklas inte.
karlmats
2018-04-08
Jag har inte sett mycket från 40-talet men det här var ändå det bästa hittills. Bogart är elegant och rapp i käften, en sorts gammaldags filmhjälte som hellre snackar ner sina motståndare men som heller inte drar sig för att klappa till nån när det behövs. Allt kvinnfolk faller som furor för honom och det är nånstans en del av charmen med det här. Manuset är riktigt vasst trots att det förmodligen inte riktigt hänger ihop, att ta in en nobelprisförfattare ger ändå viss effekt i kvalitén på dialogen. Det här är klassisk Hollywood på den tiden det ännu inte hade hunnit bli ett skällsord och jag är definitivt sugen på att se mer av Bogart, Bacall och Hawks. Det blir en 4a.
KyLLo
2017-12-14
Den är okej. Humorn överraskar, ibland riktigt underhållande och ibland mer fånig. Lite kvinnofylla och annat som man inte är så bortskämd med i 40-talsfilmer. Nästan lite kriminalfars över den, om man kan säga så.
Murvel48
2017-02-08
Jag gillar Bogart och hade gärna satt högre betyg på den här filmen men storyn var otroligt snårig och det blev mest en massa namedropping och rantande hit och dit. Tyvärr.
myslas
2017-02-03
Rapp dialog och Bogart är toppen men jag fastnar inte alls för handlingen.
Spidde
2015-11-23
Stämningsfull och mycket cool gammal noirfilm som är känd för att vara komplicerad och rörig, men tyckte att jag trots det (och trots att det var en trött måndagskväll när jag såg den) hängde med hyfsat. Många snygga bilder och en riktigt tät stämning från början till slut.
andmoreagain
2015-04-04
Alla oneliners blir lite väl tröttsamma efter ett tag och man börjar liksom sluta o glädjas och den berömda invecklade handligen gör ju inte saken lättare (tror dock att jag hängde med hyfsat om vem som gjorde vad och vad alla hette) och inte heller så snyggt filmad heller om man ska jämföra med min favorit "Den tredje mannen" (som dessutom har en begriplig och mer spännande intrig). Men summa sumarum rätt underhållande men verkar vara rikligt överskattad.
Ful_fisk
2015-03-27
Humphrey Bogart briljerar som Raymond Chandlers odödligt cyniske deckare Philip Marlowe i en av de mest klassiska filmerna om honom, om inte den mest klassiska. Fullkomligt utsökt noir från genrens storhetstid. Howard Hawkes bredd är en stor tillgång, man märker av en del drag av hans screwball-filmer i den rappa och underhållande dialogföringen, även ifall detta är betydligt sjaskigare och tuffare. Det är dock replikerna som sitter i framsätet. Så jävla cool, så jävla skön, så jävla bra film. En av de stora klassikerna som jag tidigare missat, känns skönt att äntligen sett den.
Visa äldre kommentarer »