Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.6
av 5

Utvandrarna


Karl Oskar och Kristina lämnar tillsammans med en grupp fattiga människor från trakten nöden i sin hembygd i Småland för ett nytt liv i det nya landet Amerika. Överresan blir strapatsrik och också i det nya landet väntar umbäranden.


Originaltitel Utvandrarna
Alternativ titel The Emigrants
Regissör Jan Troell
Manus Bengt Forslund, Jan Troell
Genre Drama, Äventyr, 70-tal
Skådespelare Max von Sydow, Liv Ullmann, Eddie Axberg, Sven-Olof Bern, Aina Alfredsson, Allan Edwall, Monica Zetterlund, Pierre Lindstedt, Hans Alfredson, Åke Fridell
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 5412
Filmnummer 3799

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


myslas
2020-06-27
Ett sant mästerverk, en känslomässig berg- och dalbana. Briljant filmat av Jan Troell i en närmast dokumentär form så att man kommer väldigt nära in på karaktärerna. Max von Sydow och Liv Ullman har fått välförtjänta hyllningar för sina prestationer men även Eddie Axberg och Monica Zetterlund är suveräna i sina roller. Det enda klagomålet man kan ha är den undermåliga småländskan men det kan jag stå ut med.
F-M-J
2020-06-07
Hatten av för den nyligen avlidne Max Von Sydow och det övriga gänget. Vilket skådespel. Intressant handling eftersom det återspeglar en mycket fascinerande tid i våran lands historia. Troell kammar hem en mycket stark fyra med detta mästerliga verk. Ser fram emot "Nybyggarna" ikväll.
hsimpson
2020-03-31
Alltså, en etta är väl lite väl hårt, men... Dåligt foto, dålig klippning, dåligt manus, dålig musik. Och så denna misärporr som blir ganska tröttsam långt innan de 191 minuterna har gått...
Ful_fisk
2019-12-17
Snart tio år sedan jag såg den här, men efter att ha blivit totalfrälst av Troells mästerverk Här har du ditt liv (1966) kände jag att jag var tvungen att ge Utvandrarna en andra chans. Och tro fan att jag omvärderar den! Satte en etta senast, men kan nu inte på något sätt motivera ett så lågt betyg. Denna film är rätt fantastisk; magisk närvaro i foto och hantverk, och med en ypperlig skådespelaruppsättning. Kanske jag bara skulle ha använt undertexterna förra gången? För om det är något man ska kritisera så är det de märkliga försöken till småländska som gör att det är nästan är omöjligt att höra vad som sägs. Jag är uppvuxen bara några mil från Ljuder socken och begriper inte ett ord Liv Ullman säger! Men det spelar inte så stor roll längre. Den här filmen är så episk, stark och närgången att jag bara kan applådera. En titan inom svensk filmhistoria!
BarryHero
2019-11-26
Inte sett denna sen jag var en liten parvel men många scener har etsat sig kvar på min näthinna och jag minns de klart och tydligt när jag ser dem här. Karl Oskar och Kristina måste vara ett av Sveriges filmhistoriskt bästa karaktärspar och Max von Sydow är briljant i sin roll. Jag har nyligen sett både Höstsonaten och Scener ur ett äktenskap där Liv Ullmann är helt fenomenal men jag anser inte att hon är lika bra här. Troell fick kanske inte ur henne samma insatser som Ingmar Bergman. Likväl är Ullmann hyllad för denna roll och blev till och med Oscarsnominerad. Inspirerande film om människor i en tuff situation som gör det de kan för att få ett bättre liv. Min favorit är Robert.
Rai
2017-09-15
Ett stycke svenskhistoria men lysande svenska skådespelare av sin tid. Tyvärr kan jag inte ge den 5, för filmen kan bli lite seg och långtråkig ibland...
djonipony
2017-07-11
Höjer tvåan Fr augusti 2004 till en trea, efter omtitt
yrkeschaufföre
2017-07-08
Jag undrar verkligen om jag såg den här 2011? Kommer inte ihåg den alls, är den verkligen värd en femma? Är ganska säker på att den ligger i min filmsamling, bara att börja leta (eller plocka fram vhs'n)
kakbakarn
2017-03-26
Ganska stel och trist, men miljöskildringarna är ju fina. Känns lite väl mycket som film-gjord-på-bok.
RustyFilm
2017-02-22
Ett långsamt berättat drama med handling förlagd till 1800 talet (Småland och Amerika). Miljöbeskrivningen känns autentisk. Det hela baseras på Wilhelm Mobergs klassiska bokserie från 50-talet (med samma namn). Max Von Sydow, Monika Zetterlund och i viss mån även Liv Ullmann lyser. (Det va bra att kunna ta till textremsan när småländskan blir för tung) (den höga tekniska nivån på DVDn överraskade mig, bravo)
Visa äldre kommentarer »