Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Utøya 22 juli


Historien tar sin början den 22 juli 2011, tolv minuter före det första skottet avfyras på Utøya. 18-åriga Katja och hennes vänner på sommarlägret har fått höra om Anders Behring Breiviks bomber i Oslo, men vet inte att han är på väg till ön där de befinner sig.


Originaltitel Utøya 22. juli
Alternativ titel U - July 22, Utöya 22 juli
Regissör Erik Poppe
Manus Anna Bache-Wiig, Siv Rajendram Eliassen
Genre Drama, Thriller, 2010-tal
Skådespelare Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Solveig Koløen Birkeland, Brede Fristad, Elli Rhiannon Müller Osbourne, Jenny Svennevig, Ingeborg Enes, Sorosh Sadat, Ada Eide, Mariann Gjerdsbakk, Daniel Sang Tran, Torkel Dommersnes Soldal, Magnus Moen
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 280
Filmnummer 129487

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer

Xeno
2020-01-12
Får lite Blair Witch-vibbar filmskapandemässigt. Inte min tekopp...
Rixn
2019-07-23
Hm, ser nu att visst hade lagts in. Sorry.
Rixn
2019-07-23
Rai har sett den andra filmen - den som heter 22 July. Den har inte lagts in på Filmtipset än, men jag kommer att göra det nu.
PeterTheW
2019-06-23
Den var ju helt suverän! Och till användaren "Rai" - Du har antagligen lyckats få ned filmen dubbad, för den är på norska i original och inget annat...
Bozze80
2019-02-02
Väldigt intressant och annorlunda sätt att skildra den här typen av händelse på. Otroligt omskakande, vilket förhöjs ytterligare av det närgångna fotot som passar ypperligt till händelserna, det hade lätt kunnat bli exploativt annars.
StureStenhög
2018-11-15
Det finns alltid vissa frågetecken kring vilken funktion en sådan här film ska fylla, men här stod det klart ganska snart att det är offrens perspektiv som är poängen, och filmen lyckas väldigt bra med att ge oss någon form av inblick i deras upplevelse och det trauma det måste ha gett upphov till. Att allt utspelas i realtid och att kameran hela tiden följer en och samma person ger en imponerande närvarokänsla som får den här händelsen att bli verklig för mig på ett helt annat sätt än tidigare. Den inledande förvirringen som sedan alltmer övergår till en acceptans av situationen, och det är svårt att inte börja fundera över hur man själv skulle ha reagerat och agerat. Dock dras realismen ner en del av skakigt skådespeleri, ansträngd dialog, och det faktum att man ibland blir väldigt medveten om kameramannen. Här finns också en del sekvenser som känns lite för mycket som en filmskapelse och därför inte alls hör hemma i en sådan här film. Men det är fortfarande en upplevelse som griper tag, och inte direkt släpper greppet i första taget ens när filmen är över
Jompalompier
2018-11-05
Ett adrenalinpåslag och en riktigt jobbig känsla efter att ha sett den. Gillar att man inte lägger något fokus alls på gärningsmannen, han är bara en gestalt (nästan en vålnad) som sprider skräck och panik. Nästan som döden på två ben. Man vänjer sig aldrig riktigt vid gevärsskotten genom filmen. Jag hoppas att fler väljer att se den här filmen istället för den smörja som Netflix verkar ha dragit ihop.
Rai
2018-11-01
Ett fruktansvärt öde som drabbade dessa unga människor och det kommer aldrig gå att förstå varför, mer att människan är en stor idiot! Tyvärr funkar inte filmen riktigt och det känns väldigt konstig att den är på engelska med norsk brytning och snubbe som spelar Anders är inte för 5 öre övertygande...
Danny_Boy
2018-10-21
Helt fantastisk film som känns som ett rejält jävla knytnävsslag i magen. Blir riktigt förvånad och aningens förolämpad över att många inte gillar denna omåttligt starka film.
Gyllenbock
2018-10-16
Inget vidare som film betraktad dock blev jag förstås ändå illa berörd av att påminnas av det vidriga som Norge drabbades av den där ödesdigra dagen 22 juli.