Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.5
av 5

Utøya 22 juli


Historien tar sin början den 22 juli 2011, tolv minuter före det första skottet avfyras på Utøya. 18-åriga Katja och hennes vänner på sommarlägret har fått höra om Anders Behring Breiviks bomber i Oslo, men vet inte att han är på väg till ön där de befinner sig.


Originaltitel Utøya 22. juli
Alternativ titel U - July 22, Utöya 22 juli
Regissör Erik Poppe
Manus Anna Bache-Wiig, Siv Rajendram Eliassen
Genre Drama, Thriller, 2010-tal
Skådespelare Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Solveig Koløen Birkeland, Brede Fristad, Elli Rhiannon Müller Osbourne, Jenny Svennevig, Ingeborg Enes, Sorosh Sadat, Ada Eide, Mariann Gjerdsbakk, Daniel Sang Tran, Torkel Dommersnes Soldal, Magnus Moen
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 326
Filmnummer 129487

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Albion
2020-12-12
Jag vet egentligen inte vad jag förväntade mig att få se här. Det blev ett intressant val av upplägg från Poppe, men som kanske ändå inte håller för en hel långfilm. Men det känns förmätet att tänka i banor av filmkritik bra/dåligt av en sådan här ohygglig händelse. Om man vill kan man jämföra filmupplägget av det liknande terrorattentatet i Bombay som skildras i filmen Hotel Mumbai, fast där har man valt att skildra det råa våldet på ett direkt sätt som var osmakligt i den filmen och ett liknande upplägg här hade blivit outhärdligt och känts otänkbart. Tycker därför Poppe fixar det här bra. Betyget blir en stark 3;a, dvs 3+
BarryHero
2020-12-10
Bra och intensiv. Var på förhand inte så sugen på att se denna film med tanke på att det kändes lite konstigt att göra en film på temat. Men filmen är gjord med stor respekt för offren och man får en inblick i hur otäckt detta fruktansvärda dåd var. Gillar hur man knappt visar gärningsmannen utan allt skildras från ungdomarnas synvinkel. Dessutom enormt imponerande hur hela filmen är inspelad i en enda tagning.
Ful_fisk
2020-11-14
Riktigt bra film. Närgånget och övertygande skådespelare. Jag började tänka på det tekniska lite väl mycket kanske, och bitvis blev det mindre intensivt berättelsemässigt, men annars fungerade det mesta riktigt bra. Det jag tänkte mest på var dock fotot, som faller lite mellan stolarna i min värld. Det är ganska grådaskigt och fult, men inte på så sätt att det blir rått och sjaskigt, utan bara... lite tråkigt. Hade nog hellre (blir lite teknisk) sett den här stilen filmad av handkamera med vidvinkel objektiv och slopat stilistiska skärpedragningar och andra stilistiska inslag, om fotot nu inte ska vara så närgånget och osnyggt... Men i övrigt som sagt en verkligt sevärd film. Dystert att den amerikanska varianten som kom bara några månader senare och fick mycket sämre omdöme har fått så otroligt mycket mer spridning. Säger en hel del om den strukturella filmiska rasism mot filmer utan engelskspråkigt innehåll som råder där ute.
Xeno
2020-01-12
Får lite Blair Witch-vibbar filmskapandemässigt. Inte min tekopp...
Rixn
2019-07-23
Hm, ser nu att visst hade lagts in. Sorry.
Rixn
2019-07-23
Rai har sett den andra filmen - den som heter 22 July. Den har inte lagts in på Filmtipset än, men jag kommer att göra det nu.
PeterTheW
2019-06-23
Den var ju helt suverän! Och till användaren "Rai" - Du har antagligen lyckats få ned filmen dubbad, för den är på norska i original och inget annat...
Bozze80
2019-02-02
Väldigt intressant och annorlunda sätt att skildra den här typen av händelse på. Otroligt omskakande, vilket förhöjs ytterligare av det närgångna fotot som passar ypperligt till händelserna, det hade lätt kunnat bli exploativt annars.
StureStenhög
2018-11-15
Det finns alltid vissa frågetecken kring vilken funktion en sådan här film ska fylla, men här stod det klart ganska snart att det är offrens perspektiv som är poängen, och filmen lyckas väldigt bra med att ge oss någon form av inblick i deras upplevelse och det trauma det måste ha gett upphov till. Att allt utspelas i realtid och att kameran hela tiden följer en och samma person ger en imponerande närvarokänsla som får den här händelsen att bli verklig för mig på ett helt annat sätt än tidigare. Den inledande förvirringen som sedan alltmer övergår till en acceptans av situationen, och det är svårt att inte börja fundera över hur man själv skulle ha reagerat och agerat. Dock dras realismen ner en del av skakigt skådespeleri, ansträngd dialog, och det faktum att man ibland blir väldigt medveten om kameramannen. Här finns också en del sekvenser som känns lite för mycket som en filmskapelse och därför inte alls hör hemma i en sådan här film. Men det är fortfarande en upplevelse som griper tag, och inte direkt släpper greppet i första taget ens när filmen är över
Jompalompier
2018-11-05
Ett adrenalinpåslag och en riktigt jobbig känsla efter att ha sett den. Gillar att man inte lägger något fokus alls på gärningsmannen, han är bara en gestalt (nästan en vålnad) som sprider skräck och panik. Nästan som döden på två ben. Man vänjer sig aldrig riktigt vid gevärsskotten genom filmen. Jag hoppas att fler väljer att se den här filmen istället för den smörja som Netflix verkar ha dragit ihop.
Visa äldre kommentarer »