Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
3.8
av 5

Välkommen Mr Chance!


Mr Chance kan varken läsa eller skriva, och har aldrig varit utanför huset där han arbetar som trädgårdsmästare. När husägarna dör slängs han ut i en för honom okänd omvärld. Genom en mindre trafikolycka träffar han de rika och inflytelserika Ben och Eve, som tar Mr Chance för ett geni. Han blir god vän med Ben och plötsligt är hans namn på allas läppar.


Originaltitel Being There
Regissör Hal Ashby
Manus Jerzy Kosinski
Genre Drama, Komedi, 70-tal
Skådespelare Peter Sellers, Shirley MacLaine, Melvyn Douglas, Jack Warden, Richard Dysart, Richard Basehart, Ruth Attaway, David Clennon, Fran Brill, Denise DuBarry
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 2358
Filmnummer 1227

Recensioner

Skapad 2019-11-23 av DanielMott
Being There, eller Välkommen Mr Chance! som den fick heta på svenska, skulle komma att bli Peter Sellers svanesång (sista film) och också en av hans mest finstämda och lågmälda. Här spelar han...   Läs mer »

Kommentarer


Starkbröl
2023-05-16
Sellers gör ett utmärkt jobb i en intressant men långsam film. Trots att premissen är omöjlig -- eftersom de flesta människor har en välutvecklad förmåga att detektera särlingar och sällan är positivt inställda till dessa -- blir filmen så småningom till en funktionell satir, även om det tar halva speltiden. Väcker även en del frågor om mediapåverkan, spegling av andra, maktstrukturer, och var våra kunskaper och uttryck egentligen bildas. De bortklippta scenerna som visas under eftertexterna är sinnessjukt malplacerade och förstör den mystik man just byggt upp, ett obegripligt beslut.
hsimpson
2021-01-08
Välspelad men lite väl krystad. All humor funkar inte klockrent. Och slutet är rätt dåligt. En besvikelse.
haajen
2017-10-01
Underfundig och väldigt långsam komedi som roar emellanåt men jag har lite svårt för den här typen av film, humorn/satiren blir lite väl on-the-nose.
Stygga-Vargen
2016-09-24
Peter Sellers gör väldigt bra ifrån sig och det är konstigt att han inte tilldelades en Oscar för sin gestaltning av den autistiske Chance. Något mästerverk är det inte men ändå ganska nära. Stark 4:a.
wasteoftime
2016-07-27
Peter Seller, får avsluta sin karriär, med en av sina kanske bästa insatser - och även om det inte är en film som når hela vägen, så är det en underlig och underbar resa på många sätt. Mestadels sitter jag mest och förundras, över hur fantastiskt pinsam stämningen som råder är. Men på det hela taget tycker jag att den tappar ju längre den går, och slutet, ja, det gör inte så mycket för mig. Mest för att det känns som att det undergräver hela filmen. Många anser ju att blooper-reelen I eftertexterna bryter filmens magi, men jag tycker att filmen gör det själv, med sitt slut. Filmen får en rak tvåa, men inte, inte mindre.
Dele
2016-01-06
Bra skådespelarprestationer i denna ganska tydliga satir, som bjuder på en fin melankolisk känsla och ett gemensamt allmänmänskligt grundläggande förhållningssätt till livet, trots allt som kan skilja oss åt.
LTT86
2015-10-09
Den här filmen är mycket bättre än Forest Gump.
Qhunden
2015-08-10
Satir får alltid lite dispens när det gäller trovärdighet men visst kändes det lite väl tramsigt stundtals även om budskapet är tydligt. Skämskudden låg ändå där i knät, har alltid lite svårt för denna typ av karaktärer och det blev lite väl tradigt efter ett tag. Slutet lyfter enormt.
Bankoofer
2015-03-07
Frågan är: Misstas mr. Chance för ett geni eller erkänns han som ett geni?
Genstruktur
2014-10-29
Tyckte nog slutet knuffade upp den på en fyra, även om den inte är jättestark.
Visa äldre kommentarer »