Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka
BETYG
2.7
av 5

Varning för Jönssonligan


Första filmen i serien. Kriminalgeniet Charles-Ingvar Jönsson, "Sickan" kallad, har en genial plan som gäller ett kassaskåp av märket Franz Jaeger. Men kuppen går snett, polisen kommer och "Sickan" åker in. Vid frigivningen dyker Vanheden och Rocky upp utanför fängelseporten för att hämta "Sickan". Men den här gången har han redan blivit hämtad - av finanskungen Wall-Enberg, som vill ha ett "skåp" öppnat i Schweiz....


Originaltitel Varning för Jönssonligan
Alternativ titel Beware of the Jönsson Gang
Regissör Jonas Cornell
Manus Rolf Börjlind
Genre Komedi, Kriminalare, 80-tal
Skådespelare Gösta Ekman, Ulf Brunnberg, Nils Brandt, Siw Malmkvist, Jan-Olof Strandberg, Tomas Norström, Per Grundén, Weiron Holmberg, Bengt Stenberg, Hans Sundberg, Urban Sahlin, Jean-Paul Chakbazof, Johannes Brost, Peter Hüttner, Lis Nilheim
Betygsätt Logga in eller bli medlem för att rösta
Betygsantal 9690
Filmnummer 457

Recensioner

Filmen har inga recensioner ännu.

Kommentarer


Hompen
2021-06-02
Det mesta är bra. Spännande kupper. Bra gjorda. Roliga scener, särskilt när Gösta Ekman blir galen. Lite intressant att andra personer än Jönsson använder uttryck som "in i minsta detalj" osv. Ulf Brunnberg gör sin roll perfekt här redan i första filmen. Wall-Enberg Jr. är också med här från början, och spelas bra utav Per Grundén. Också Franz Jäger skåpen etableras redan här. Siw Malmkvist är med i denna, som Rockys fru Eivor, och stod med även på filmaffischen. Rocky använder uttrycket "voj voj" några gånger, det är väl hans [finska] individuella uttryckssätt. Rocky och Eivor har en son, Billy, som är med i några scener, men han är aldrig synlig i deras hem. Johannes Brost är med i en scen, som rånare, han återkommer ju i serien senare, i film fyra. En liten del av filmen utspelar sig i Schweiz. Vid det inbrottet så finner Jönsson en fejkad sedel bunt i kassaskåpet, som är där för att distrahera honom. Men vem har kunnat lägga dit den? Några enstaka småsaker hade man kunnat hoppa över i filmen, såsom diverse smågnabb. Och vissa ord, såsom "n*gerkyssar" skulle ha strukits. Musiken är bra. Jag är lite irriterad på klippningen ibland, ibland är det för snabbt klipp till nästa scen, ibland kommer klippet något för sent, men för det mesta ser det bra ut. Produktionen, såsom ljussättning, är ibland något undermåligt. Och om man får önska hade ju ett bredare widescreen format varit trevligt. Scenen med bussen hade kunnat vara endast lite längre för att dra ut max på spänningen. Skulle inte "Jönssonligan-musiken" behövts dragit igång efter buss-kuppen? Nu blir det lite tomt där. På det stora taget en bra film, och bra början på serien. Det blir fyra röda SL-bussar i betyg.
dlu
2020-10-26
Så befriande att se en film som inte har passerat genom en massa genus- och pk-filter.
dudson
2019-06-22
Given Svensk klassiker av bästa sort! Humorn & den dråpliga komiken samt kling&klang snutarna. Kanske inte den bästa av Jönsson rullarna men bra nära ändock" Vanheden är klart den kultigaste av gänget#)
Bumbi78
2018-12-23
Det går inte att förbise nostalgifaktorn hos de tidiga filmerna i serien, men några nya fans lär de nog inte få. Humor och spänning i det tidiga 80-talet som aldrig går överstyr och mycket av Ekmans komiska geni. Extremt charmigt på ett sätt som aldrig kan återskapas idag.
Rai
2017-10-08
Börjar ta sig, men det är en lång bit innan Jönssonligan blir bra filmer...
päronanton
2017-09-01
En klassiker! Har sett den ett par gånger i och med att den har gått på tv ett antal gånger! Så den är lite uttjatad. Det märks att den har några år på nacken! En åttiotalsklassiker!
Ful_fisk
2017-08-06
En odödlig klassiker. Gösta Ekmans porträtt av Sickan är spot on från första stund och en av de mest minnesvärda karaktärerna i svensk filmhistoria! Men även manuset håller hög klass med massvis av minnesvärda scener och repliker som elegant varvar mellan spänning och humor på ett ursnyggt sätt. Även scenerna med poliserna är minnesvärda och ger filmen en extra touch, och hela tiden finns närvaron av Per Grundéns oförglömliga skurk Wall-Enberg. En riktig svensk klassiker som fortfarande håller hög klass och står sig stark i den seglivade och på senare år alltför hårt kritiserade filmserien. Favoritbitar? Broöppningskuppen, när Sickan (försöker) skälla ut Eivor och "ståplatsen i Nybroviken".
yrkeschaufföre
2017-05-29
Det kändes inte som om det var länge sen sist men jag hade nog gissat på nått år. Men så är det ju med klassiker, det funkar att se om och om...
ThePatient
2017-05-03
HELVETE va b. Men söt.
yrkeschaufföre
2017-01-15
Får stå kvar som fyra av nostalgiska skäl, men jag stör mig mer å mer på hur filmserien misshandlar det danska originalet - dock en svensk klassiker.
Visa äldre kommentarer »