Vittnet måste tystas
Jack är ljudtekniker och ger sig ut i natten för att spela in ljudeffekter till en skräckfilm. Det han fångar upp på bandet är dock tillräckligt skrämmande i sig - ett riktigt mord. Det finns dock höga politiska krafter som till varje pris vill tysta det enda vittnet.
Originaltitel | Blow Out |
Regissör | Brian De Palma |
Manus | Brian De Palma |
Genre | Thriller, 80-tal |
Skådespelare | John Travolta, Nancy Allen, John Lithgow, Dennis Franz, Peter Boyden, Curt May, John Aquino, John McMartin, Deborah Everton, J Patrick McNamara, Missy Cleveland, Roger Wilson |
Lite svår att ta på allvar, men ändå rätt solid thriller som försöker ta klassiska Blow Up till 80-talet. Det går sådär, då originalets tvetydighet saknas, det är aldrig någon fråga om vad som faktiskt hänt eller vilka som ligger bakom. Det är charmigt och riktigt kul att se analog ljudläggning bara ett par år innan digitalt ljud tog över, och vid ett tillfälle var det en nästan CSI-aktig brottsåterblickscen i detaljrik slow motion. Av De Palmas thrillers är det här nog en av de starkaste, men i ett vidare perspektiv är det inget alltför märkvärdigt. Stark trea.
Spännande 80-tals thriller med John Travolta. En stark trea!
De Palma har väl blandat och gett lite grann i sin karriär, och i allmänhet har jag lite svårt att se hans storhet. Den här fungerar åtminstone bra som den spänningsthriller den är så länge som man bortser från det korkade manuset. Det känns som att historien egentligen är större än vad filmen lyckas förmedla, och det är svårt att riktigt dras med i paranoian när motståndarna framstår som så pajiga. Med det sagt, så gillar jag verkligen Lithgows karaktär, det är trots allt svårt att värja sig mot en riktigt dedikerad psykopat. Annars är det temat med ljudeffekter som är filmens starkaste del. Jag är hela tiden engagerad i mysteriet, och det är spännande att följa Travoltas försök att pussla ihop vad det egentligen är han har fångat på ljudinspelningen. Kul dessutom att det vävs in lite b-filmsproduktion i handlingen. Överhuvudtaget är det enskilda delar och sekvenser som håller bra klass, medan där är svårare att bli riktigt övertygad om helheten, men det är ändå en film med viss vinnande personlighet
Det här var inte så tokigt, De Palmas fascination för ljud och ljudeffekter i den här filmen är intressanta att följa. Det får ta den tid det tar att visa Travoltas arbete och det är väl en del av filmskapandet som man kanske inte har så bra inblick i annars. Travolta själv sköter sig bra som en ung slyngel med ett gott hjärta men nog känns det lite som att filmen har åldrats en del, politiska thrillers har det kommit många sen 1981 och jag vet inte om den här längre sticker ut bland mängden. Nancy Allen är rätt kass också och även om Lithgow är slemmig som badding så vet jag inte om han är någon minnesvärd skurk egentligen. Vissa beslut som tas känns lite som att de görs för att föra filmen framåt också. Men jag låter nog onödigt hård här, det var en spännande rulle ändå och 2an är stark.
Trean är ganska svag, filmen känns verkligen svajig som andra också påtalat. Men jag gillar verkligen grejen och det är snyggt att följa hur han pusslar ihop allting och jag känner mig aldrig säker på var filmen ska ta vägen så är hyfsat underhållen filmen igenom. Men det är saker som inte alls funkar för mig, relationen känns krystad och platt t.ex. Men nog med småsaker som ändå lyfter till en trea, även om den är rätt svag.
2024-03-03: behåller trean efter 7 år. Kunde ha tightats till och blivit mer intensiv och bättre med kanske 20 min bortklippt. Sjukt med Ramlösa-kartongen 3 min in i filmen! Kul med dubbel Renny Harlin-koppling iom mustaschkillen från Die Hard 2 och Lithgow från Cliffhanger. 2017-01-25: Såg om nu, 10 år efter att ha betygsatt den här. Visste inte att jag hade sett den. Håller helt ok än.
En gammal rulle som duger men nancy allen e ju pinsamt kass i sin roll.
Spännande och fängslande nästan hela tiden men försvagas av logiska kullerbyttor samt De Palmas förkärlek för tillkrånglat foto.
Svajig film som pendlar friskt mellan tvåan och fyran i betyg under filmens speltid. Till sist är det en knapp trea tack vare ett isande coolt slut. I övrigt lite pajigt, förlegat och stereotypt även om fotot och en del scener är bra.
Mycket bra! Finns mediokert skådespel men Travolta gör det riktigt bra. I sin enkelhet spännande, mycket välgjort.