3.6

Welcome to the Dollhouse

Svart komedi om 11-åriga Dawn, som får tampas med för lite uppmärksamhet från sina föräldrar, en smart storebror, en sötare yngre syster och sin egen osäkerhet.

Originaltitel Welcome to the Dollhouse
Regissör Todd Solondz
Manus Todd Solondz
Genre Drama, Komedi, 90-tal
Skådespelare Heather Matarazzo, Brendan Sexton III, Eric Mabius, Matthew Faber, Daria Kalinina, Angela Pietropinto, Christina Vidal, Victoria Davis, Josiah Trager, Ken Leung, Dimitri DeFresco, Bill Buell

StureStenhög
2020-04-03
Todd Solondz är sannerligen en regissör för en coronapandemi. Här får man hans sedvanliga misantropi slängd i ansiktet från första minut till sista. Det blir gärna lite överdrivet, men till precis den komiska effekt som är tanken, och det hindrar inte heller på något sätt filmen från att vara träffsäker. Solondz vet verkligen hur sociala hierarkier fungerar, här särskilt de som råder under skolåldern, men det är väl i princip samma sociala hierarkier som gäller i vuxenlivet, bara lite mindre subtila. Trots att huvudpersonen har ett riktigt pissliv, så reduceras hon inte till ett offer, hon är en högst komplicerad människa som inte missar chansen att även hon få slå nedåt ifall den dyker upp. Matarazzo är dessutom perfekt i rollen. Jag funderar annars på om det här är Solondz mest lättillgängliga film, det säger ju en del i så fall
Hypostas2
2018-12-28
Omtitt och det blir en fyra i betyg även den här gången.
WillyV
2015-12-02
Nej, den femman höll inte alls för en omtitt.
kakbakarn
2014-07-16
Ja jävlar, högstadiet alltså. Men filmen når inte Happiness höjder.
Råtta
2014-03-09
nedomstående kommentar använder ordet lagom inte alls lagom mycket.
Gordyal
2014-02-07
Den börjar lagom lovande. Den luktar lagom mycket indie, och visar sig strax vara lagom bisarr, lagom mörk och lagom provokativ. Ett lagom intressant personporträtt och ett lagom gripande livsöde. Efter en halvtimme känns lagomkvoten fylld. Solondz följande tre filmer är betydligt bättre. (6+/15)
Taandborste
2013-10-06
Trodde den skulle vara lite vassare faktiskt, men absurd och sevärd helt klart.
AlbinWesley
2013-07-04
Beklämmande, jobbig film. Scenografin är fantastisk också. Ja jag gillade detta skarpt. Svag fyra men ändock fyra.
ziferN
2013-05-01
Bra, rolig och klart underhållande film som faktiskt var över förväntan. Den har dessutom en riktigt härlig story, skruvade karaktärer och en hög dos av humor som fick mig att skratta många gånger, samt så påminde brorsan mig lite om Napoleon, haha. För övrigt så var detta klart en underhållande film att titta på för stunden och jag satt med ett gott leende igenom hela filmen, men den drar dock ner sig lite under dom sista 20min vilket tyvärr drar ner betyget från en fyra till en trea, och slutet måste jag säga var vågat och väldigt öppet. Stark trea.
Mjum
2013-03-01
HUR kan den här ha 4/5 av filmtipset? Sämre film är svår att hitta, helt skruvade karaktärer och dålig handling. Dessa 90 minuter får jag aldrig tillbaka.