Wyatt Earp
Detta är en episk skildring av den legendariske sheriffen Wyatt Earp som rensade Dodge City och stred mot Clantons i vid O.K. Corral.

Originaltitel | Wyatt Earp |
Regissör | Lawrence Kasdan |
Manus | Dan Gordon (III), Lawrence Kasdan |
Genre | Action, Romantik, Äventyr, Western, 90-tal, Biografi |
Skådespelare | Michael Madsen, Gene Hackman, Kevin Costner, Dennis Quaid, Bill Pullman, Jeff Fahey, Tom Sizemore, Mark Harmon, Isabella Rossellini, Catherine O'Hara, Mare Winningham, David Andrews, Linden Ashby, Jim Caviezel, Joanna Going |
Stjärnspäckad biopic med helt annat fokus än konkurrenten, den actioninriktade och mytologiserande Tombstone. Känns genuin men är kanske lite träig, because Costner. Den är lång men lyckas också få med många detaljer ur Earps liv och lyckas bygga upp karaktärerna mycket bättre än Tombstone. Jag kan inte förstå varför filmen fick så mycket skit när den kom (nominerades för fem razzies tex), den är bra för vad den är. Dennis Quaid gör en strålande insats (eventuellt hans bästa någonsin) som Doc Holliday, och skulle nog fått mer beröm för rollen om inte Val Kilmer strax innan även han gjort en strålande Doc i den konkurrerande filmen. Men det vete tusan om inte Quaid är ännu bättre. Filmen faller ihop och blir lite ofokuserad mot slutet men det är ändå svårt att kritisera en biopic för det. Bra hantverk som orkar precis upp till fyran.
Tydligen är Wyatt Earp en stor western legend vars liv och ryktesflora filmatiserats ett flertal gånger. Detta är kanske den senaste (1994). Filmen är lång (drygt 3 tim.), ambitiös och visuellt lyckad, men trots den stora satsningen så imponeras jag bara måttligt.
Kevin Costner fångar Wyatt Earp's karaktär otroligt bra. På gränsen till en femma, kanske uppgraderar jag den senare.
En lätt sedd film och mycket bra. Men når inte upp till betyg fyra för min del. Sevärd dock, solid trea.
Mästerlig scenografi och pampig musik ramar in den uttömmande storyn på ett mycket lyckat sätt. Skön matinéunderhållning.
Jag håller med "Solidus" (som också givit filmen en fyra), detta är den bästa western jag sett (och jag har sett många, tro mig). Fint foto, bra färger, tuffa killar och Costner har visserligen bara ett ansiktsuttryck - men vilket uttryck! Här är han t.o.m. bättre än i Dansar med vargar (som är en av mina favoriter).
Bästa western i modern tid.
Den börjar inte alls bra men denna episka berättelse växer allt eftersom och överlag är det sevärt om än lite för långt men det är välgjort med bra skådespelarprestationer.
Högt produktionsvärde men lågt kvalitetsvärde. Tombstone är mest en fjantig serietidning, men den är mer lyckad än den här
Seg. Costner verkar bara kunna ha ett och samma ansiktsuttryck genom hela filmen.