Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

Alla kommentarer avJohanHelenius


Dunkirk2017-08-05
Som någon skrev: "It is brave, and even admirable, but if you are fond of an emotional core? Then you will sorely feel the lack of it."
 
Vad döljer du för mig?2017-06-06
Bra manusidé. Stundtals humoristisk, stundtals tragisk. Jag tycker vissa avslöjanden var välspelade och psykologiskt starka såsom fadern med tonårsdottern. Tyvärr var personerna något platta - stereotypiska livsnjutare ur medelklassen - och när djupet saknades i skildringen av dem tillför inte avslöjandet av deras hemligheter så mycket för att göra de mer intressanta. För hur explosiva avslöjandena än var rörde det sig generellt bara vem som bakom ryggen är otrogen med vem. Överhuvudtaget kretsade alla hemligheter kring sex: otrohet, homosexualitet, sexdebut, operation för ökad sexuell attraktionskraft, osv. Ett bredare spektra hade filmen tjänat på. Ändå en stark trea.
 
Föräldrafritt2016-10-17
Väldigt oväntad och ovanlig film som är svår att dechiffrera både till genre och (eventuellt) budskap. Jag tycker det förvisso gör den betydligt mer intressant. Naturligtvis finns det amerikanska klyschor från det glada 80-talet (som var yuppiens årtionde). Alla markörer finns där: klädstilen, drömmarna om pengar, Porsche, kroppsfixeringen. Prostituerade porträtteras som glada nymfomaner i likhet med många andra filmer från tiden. Det finns ändå något så ovanligt som en inbyggd och underliggande subtil kritik mot regissörens egen film, förmodligen en avsiktlig kritik. Bristen på moral skildras som vägen till framgång... Erotiken i filmen med de Mornay känns väldigt äkta på det poetiska, psykologiserande och intensivt tonårstinna sättet i ena stunden (som på tåget), och är i andra stunder några löjliga misogyna tonårsskämt från vilken highschool-film som helst. Jag tycker dock filmen i just detta avseende speglade ett åttiotal på ett ganska realistiskt sätt även om helt handlingen är fullkomligt osannolik. Dialogen är aldrig stel.
 
Maffiabröder2016-09-21
Jag tror inte jag behöver lyfta fram det som är bra med filmen: skådespeleriet, fotot, tempot, etc, eftersom det är uppenbart för alla. Det jag tror är filmens grundläggande problem är att den både utgår från boken av en f.d. gangster som blev informatör, en ganska platt och dubiös typ, och berättas även i filmen genom honom vilket inte förmår bredda känsloregistret utanför det endimensionellt hårdkokta och tröttsamt grabbiga. Bland alla tragiska livsöden som passerar revy upplever man som tittare det helt utan inlevelse, det finns helt enkelt ingen plats för reflektion eller inträngande känslor i berättelsen, vilket ändå trots allt gör detta till en ypperligt producerad men typiskt amerikansk gangsterrulle. Jag ger den en svag fyra.
 
The Look of Love2016-08-30
Fin inblick i en förgången epok och en udda bransch. Jag hade ingen aning om den klassas som en komedi /av vem?) och jag såg den som ett vanligt drama. Det var lite väl mycket naket och glorifierat utsvävat partyliv men det fanns en tragisk botten som steg mot ytan i slutet av filmen och gav den djup och mörker. Jag önskar att de hade kunnat dra lite mer i det mörka faktiskt och inte klippt ned det så mycket.
 
Match Point2016-08-08
Mästerverk
 
Peggy Guggenheim: Art Addict2016-08-01
Håller med föregående. Dock har Gagosian inget att göra i dokumentären
 
Armi Alive!2016-08-01
3
 
Leviatan2016-08-01
Gripande, visuellt vacker och välspelad.
 
En djävulsk fälla2016-08-01
Historien var omöjlig att engagera sig i. Snyggt foto och hårdkokt dialog. Överskattad.
 
The Dressmaker2016-08-01
Jag instämmer med Albion
 
Café Society2016-08-01
Svag trea. Alldeles för banal
 
I hetaste laget2015-07-28
Fyndig, rolig, bra skådespelarinsatser och fångar tidens utsökta stil och skönhetsideal. Det är ingen film som går på djupet men om man låter sig förföras av alla numer förbjudna knep är den ändå provocerande bra för en svensk 2015.
 
There Will Be Blood2014-01-28
Väldig bra foto, påträngande stämningar, starka frågeställningar och mänskligt beteende som ställs på spets. Saknar ett tillfredsställande slut. Helt klart sevärd.
 
Lore2013-03-17
Stark film. Fotot är fint och sammanflätas med stämningsfull musik som skapar intimitet. Historien skildrar en tid som tills nyligen var bortträng i tyskt kollektivt minne såväl som deras litteratur eller film. Detta trots en oerhört traumatisk tid då allt raserades och en ny tid tog vid. Lore förkroppsligar detta, och för mig var slutet starkt. Hon är för ung för att hålla fast vid de äldres lögner men för märkt för att känna glädje och glömma. Nostalgin, sentimentaliteten krossad som en porslinsfigur.
 
Amour2013-01-12
Vacker och känslosam film om ett oönskat farväl av livet. Men också det man lämnar bakom sig: ett långt, minnesvärt liv som glimrar till inför utplånandet. Jag kan känna att det är en fin kärlek och civiliserad nära vänskap som råder mellan det gamla paret. Något som för mig är otroligt värdig och uppflyftande, även inför döden.
 
Babettes gästabud2013-01-03
Oväntat fin filmatisering av en Karen Blixen-novell.
 
Jagad2013-01-02
Snutar. Ett geni till rymling. Tuffa män som klarar mycket. Stor spänning. Men inget som berör mig.
 
Kulregn över Broadway2013-01-01
Habil Allen.
 
Hobbit: En oväntad resa2013-01-01
När jag läste boken för tretton år sedan fångades jag av charmen, Bilbos egenheter och det spännande äventyret. Här tycker jag det mest handlar om effekter och utdragna maffiga slag medan annat inte togs med. Karaktärerna engagerar inte det minsta. Märklig nog är boken mer en barnbok för vuxna och filmatiseringen det omvända.
 
Död på nytt2012-11-18
Svag trea. Tyckte historien var långsökt och skådespeleriet orealistiskt. Gillade dock Emma Thompsos frisyr och den där ca år 1990-looken, på allvar.
 
Studie i brott2012-10-21
Stor besvikelse.
 
Kär i Paris2012-10-21
Början var lovande men resten var platt.
 
Lust, Caution2012-06-04
Magisk film med tryckande stämningar och fint foto. Likt In the mood for life är Tony Leung med, det spelas mahjong, och lust/otrohet är temat.
 
Hjärtslag2012-05-07
Fotot är bra, lite Wong Kar-Wai inspirerat. Skådespeleriet och den allmänna tonen likaså. Berättelsen är dock lite flackande och griper inte tag i en, även om bildspråket och mycket annat runt omkring gör det. Dock en väldigt sevärd film. En stabil fyra.
 
Jag dödade min mamma2012-05-07
En stabil trea.
 
Ju Dou - Förbjuden kärlek2011-11-13
Svag fyra. Sevärd men lite för simpel handling.
 
Att rida ensam i tusen mil2011-10-29
En stark trea.
 
Zorba2011-10-11
Wow!
 
En enda man2011-07-08
Filmen misslyckades med att förmedla känslor, det blev aldrig gripande, och mest energi verkar ha lagts på scenografi, perfekt klädsel och oklanderliga utseenden. Läs boken istället.
 

Nästa sida »