Alla kommentarer avKubrickian
| Harry och Tonto | 2010-09-14 |
| En amerikansk version av DeSicas snyftare "Umberto D" (1952), fast utan det värsta puttinuttet . Här är en hund utbytt mot en katt och genren en roadmovie istället för neo-realism. Harry tvångsbärs ut i sin fåtölj när hans hus ska rivas. När han inte är önskad hos sin son Burts fa...milj tar han pick och pack och ger sig iväg till Chicago för att till sist hamna i sunny California .
Mazurskys klarsynta och vackert lågmälda film säger en hel del om åldrande, vänskap och tillhörighet. David Lynch gjorde sin version i och med "The Straight story" (1999), som känns som en systerfilm i sammanhanget. Regissören sa till Art Carney att han skulle få en oscar för sin roll som den småbittre men storhjärtade Harry. Han fick rätt. | |
| I rymden finns inga känslor | 2010-09-13 |
| En svensk mix mellan Gilbert Grape och Rain man utan söndersockrat manus. Asperger-sjuke Simon ska försöka hitta "en annan jävla tjej" till sin bror som blivit dumpad. Gränsen till lyteskomik är hela tiden farligt nära att överträdas men filmen är bitvis riktigt roli...g och dessutom lite rörande. Ett plus för snygg scenografi. Sveriges oscarsbidrag 2011. Tror den skulle ha bättre chans på Sundance | |
| Wall Street: Money Never Sleeps | 2010-09-13 |
| När gjorde Stone en relevant film senast? Med reservation för att inte ha sett "Nixon" så känns det som Natural born killers åtminstone lyckades skaka om rejält för stunden. Stone har tappat både sin ilska och kompromisslöshet för att istället dränera sina filmer med sentimentalitet och göra moraliskt tillrättalagda nutidsskildringar. Uppföljaren till Wall street börjar storartat med ironiska gliringar till
juppieåldern och en snyggt kameraarbete. Men ju längre filmen går desto övertydligare blir symboliken. Dessutom tar karaktärerna tråkigt
rationella vägar. Det går helt enkelt inte att känna igen den gamle
Stone som visserligen alltid varit spekulativ men sällan snyftig. Se om
Salvador eller första Wall street istället. | |
| En fri kvinna | 2010-09-13 |
| Mazursky gjorde en sorts neo-livsstilsfilmer på 70-talet innan han gick över till saker som "En ryss i New York" och "På luffen i Beverly Hills" på 80-talet.
Detta är en klassisk "kvinnofilm" där Jill Clayburgh blev oscarsnominerad för sin roll som den kämpande Erica, nyss lämnad av sin man för en yngre kvinna. Lite som en mix mellan ett mer livsbejakande "Sex and the city" och Woody Allen. Bill Contis (Rocky) musik är i fläskigaste laget och filmens rättframhet inte riktigt lika spetsig idag. Men klokt manus och mycket starka skådisinsatser med bland annat den ständigt väloljade Alan Bates. | |
| Goda män, goda kvinnor | 2010-09-13 |
| Det är storartat av Cinemateket att köra en HHH-serie. Jag har längtat länge efter att få se hans filmer på stor duk. Detta prisbelönta drama är sista delen i regissörens trilogi om Taiwans moderna historia. Tre parallellberättelser överlappar varandra utan att någon av dem tappar sin emotionella kraft. Den unga Liang är i centrum när vi färdas genom olika tidsepoker. Den här typen av historieskildringar kan lätt bli tungrodda med fel regissör vid rodret. Men detta är vackert och personligt rakt igenom. | |
| Misshandlingen | 2008-09-02 |
| Argt debattinlägg som överträffar både Halldoff, Nyfiken-filmerna, Zetterling och Ken Kesey... | |
| Redacted | 2008-05-28 |
| Naivt, ensidigt, dåligt skådespeleri vilket drar ner trovärdigheten i toaletten och bara förbannat utan tanke. | |
| Granatäpplets färg | 2008-04-29 |
| Matthew Barney lär ha sett denna visuella poesi mer än en gång i sitt liv. | |
| Det magiska ljuset | 2008-04-04 |
| Magi, folklore, saga och familjesämja i Mali. Cissé utnyttjar de vidsträckta landskapen till fullo i en av Jonathan Rosenbaums favoritfilmer från 80-talet. Men det mesta är för mig helt omöjligt att relatera till. | |
| Plats på toppen | 2008-04-02 |
| Sofistikerat brittiskt filmskapande i högform. Jack Clayton är en lite underskattad regissör och står oftast i skuggan av 60-talets namn som Richardson och Anderson. Denna film är lite en föregångare till angry young men-filmerna av nämnda regissörer. | |
| DarkBeat | 2008-03-13 |
| Undergroundrörelser, teknisk onani och Kraftwerk. Electrons historia är brokig, oviss och väldigt bred. | |
| Räfven - ett proggbands resa | 2008-02-17 |
| Det familjära och kärleken är ledorden i bandet Räfvens liv. Torbjörn Fraenckel och Malin Hamberg har skapat en varm liten film om klezmer-proggarna som skapades under en demonstration mot Irak-kriget 2003. I filmen berättar gruppen bland annat hur de lyckades vräka en hyresgäst på hans 25-årsfest och är du sugen på att se en vuxen man sjunga samtidigt som han har en rockring i munnen bör du inte missa Räfven. | |
| Factory: Manchester from Joy Division to Happy Mondays | 2008-02-17 |
| Det är fascinerande att ett skivbolag som sa nej till både The Smiths och The Stone Roses ändå blev ett av 80-talets mest legendariska. Med tv-mannen Tony Wilson i spetsen skapade Factory historia när de gick från ett konstnärligt koncept genom Joy Division, klubben The Hacienda, en kreativ kris och slutligen bankrutt. Chris Rodleys BBC-producerade dokumentär berättar kärleksfullt om en stad, en kollektiv känsla och om några av 80-talets mest intressanta band. | |
| The Magic of Fellini | 2007-10-10 |
| Hade säkert kunnat bli magiskt om man lämnade över rodret till säg Scorsese. | |
| Dreamers | 2007-10-03 |
| Les Enfants Terribles med filmexamen, blablabla... | |
| Uppgörelsen | 2007-10-02 |
| Underskattad Kazan, baserad på hans egen roman. Lite vingligt men oftast finns den gamla magin kvar. Favoriten Dunaway är klockren och Douglas på fint "method acting"-humör. | |
| Trans-Europ-Express | 2007-09-20 |
| Genialisk mix av Hitchcock-pastisch och stilbildande metafilm. Alla medverkande är som tåg som hela tiden spårar ur. | |
| A Trick of the Light | 2007-09-17 |
| Fin homage till filmens 100-årsjubileum. Wenders leker med mediet och berättar en vacker liten historia. | |
| Wicked Flowers | 2007-09-14 |
| Mirokus slackertillvaro får sig en riktig törn när han bjuds in till ett bisarrt spel på liv och död. Japanskan Torico lyckas skapa en otäckt ondskefull liten film med små medel och minimal budget. | |
| It's Gradiva Who Is Calling You | 2007-09-14 |
| Alain Robbe-Grillet senaste film är en visuell fantasiberättelse där vi får följa konstforskaren John Locke genom erotisk mystik och exotisk surrealism mitt ibland Marrakechs myllrande gator. 1800-talsmålaren Delacroixs liv och konstnärskap går också som en parallell röd tråd på ett fascinerande vis | |
| King Lear | 2007-08-11 |
| godard goes pretentiös skolpjäs. regissörens sämsta? | |
| Eraserhead | 2007-07-30 |
| Ryktet säger att Eraserhead är Lynchs egen mardrömsallegori över att bli far, som han blev redan vid 21 års ålder. Det är med skräckblandat förtjusning som man tittar på huvudpersonen Henrys kval, separationsångest och surrealistiska parallellvärldar i ett av modern tids starkaste förstlingsverk | |
| Butley | 2007-07-19 |
| Bates är intellektuell bitterhet personifierad och gör en av sina bästa roller som Butley. Filmad teater när den är som bäst. Intelligent och dialogdrivet kammarspel i Pinters första och enda regiuppdrag. | |
| Miraklet | 2007-07-15 |
| En storartad Bancroft i sin genombrottsroll och en briljant Patty Duke som försvann in i tv-produktioner efter denna film. Det blir farligt nära patetik emellanåt men filmen klarar balansen i denna 60-talets "Kaspar Hauser". | |
| Smile | 2007-07-02 |
| Träffsäker, sorglig och kul satir över skönhet och småstadsmentalitet. | |
| Mysteriet på Oberwald | 2007-04-17 |
| Som en stendöd Visconti-film och med rätta ansedd som en av den mestadels briljante Antonionis sämsta filmer. | |
| Den nya världen | 2007-03-28 |
| Jan Troells Utvandrarna möter Elia Kazans Amerika Amerika möter Ermanno Olmis Träskoträdet. | |
| Träskoträdet | 2007-03-01 |
| Som en mörk filmatisering av en Pieter Bruegel-målning. | |
| Apocalypto | 2007-02-18 |
| Skillnaden är hårfin mellan en porrfilmsmakare och Mel Gibson. Istället för sex använder Gibson köttslamsor istället. Vedervärdigt utnyttjande av ett historiskt faktum och jag börjar på allvar tro att Gibson är psykopat. Intellektuellt sätt så är ju filmen oerhört fördummande och berättar ingenting av historiskt värde för den som trodde att han skulle få en nyanserad bild av Mayafolkets fall. Dessutom späs bara fördomarna på om den vita amerikanens sätt att se på indianer som "ursinniga vildar". | |
| Venus | 2007-02-13 |
| En film som varken går att älska eller hata. Känns lite simpelt att reducera den till gubbsjuk smörja när den handlar om en emotionellt skadad ungdom och en äldre man som ser ljuset i tunnelen. Starka likheter med Nabokovs "Lolita" och orättvis att förkasta som 30-åring. | |
Nästa sida »