Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

Recension av filmen Molly’s Game (2017)

2022-01-20
Filmen Mollys Game från 2017 är ett verklighetsbaserat drama som kretsar kring Molly Bloom och hennes stora drömmar och personval i livet. Det populära bordsspelet poker har en framträdande roll i detta mänskliga drama och insatserna är skyhöga både i ekonomiska och personliga termer. Låt denna recension utgöra en inspirationskälla till detta välgjorda filmäventyr.

Vad handlar filmen om?
Filmen Mollys Game är baserad på en verklig historia som kretsar kring huvudpersonen Molly Bloom som tvingas avbryta sin stjärnkarriär inom skidåkning med medaljdrömmar på grund av en allvarlig skada. Men Molly som spelas av skådespelerskan Jessica Chastain är en tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och vägrar att ge upp. Med stor drivkraft och talang så beslutar sig Molly istället för att bli en framgångsrik spelare inom poker. Mollys stora framgångar resulterar i att hon blir en uppskattad pokerstjärna inom den amerikanska glamorösa societeten.

Men handlingen blir allt mörkare i takt med att Mollys pokerspelande leder henne till olagliga spelklubbar i New York där droger och ryska maffian blir delar av hennes alltmer farliga vardag. Molly blir successivt beroende av droger och börjar därmed också ta allt större risker inom poker. Detta leder till att hon hamnar på fel sida av lagen och FBI börjar granska hennes olagliga spelaktiviteter. Stadens italienska maffia blandar sig också in i leken och förvandlar Mollys privatliv till en mardröm för henne och hennes mamma. Molly blir förrådd av pokerspelaren Douglas Downey vilket resulterar i att FBI konfiskerar hennes ekonomiska tillgångar.

Handlingen förflyttar sig två år i framtiden då Molly är i färd med att publicera sin bok där hon kontroversiellt avslöjar namnen på personer som varit involverade i de olagliga pokerklubbarna. Detta resulterar i att hon blir arresterad av FBI och åtalad för olagligt spelande och samröre med maffian. Det ser mörkt ut för Molly men den väletablerade New York advokaten Charlie Jaffey som spelas av Idris Elba beslutar sig för att hjälpa Molly efter att han får veta att hon trots det olagliga spelandet lagt en beskyddande hand över oskyldiga individer. Charlie anser därmed att Molly bör undvika fängelsestraff. Mollys uppmärksammade rättegång i New York leder samtidigt till att hennes pappa Larry försöker försona sig med sin dotter som han inte har haft någon kontakt med under många år.

Med stor skicklighet så lyckas advokaten Charlie till slut förhandla till sig en överenskommelse med myndigheterna så att Molly undgår fängelse i utbyte mot att hon lämnar ut sin hard drive med avgörande information om de kriminella individer som varit inblandade i de olagliga pokerspelen. Molly tackar dock nej till erbjudandet samtidigt som domaren drar slutsatsen att Molly inte har begått ett brott som förtjänar fängelsestraff. Slutdomen blir istället böter på 200.000 dollar och 200 timmars samhällstjänst. Filmen har därmed inget typiskt slut för Hollywoodfilmer men är som tidigare nämnt baserat på en verklig historia.

Pokerns roll i filmen
Kortspelet poker har som redan nämnts en framträdande roll i handlingen. Men filmen är i grund och botten ett fascinerande mänskligt drama som bör kunna uppskattas av både poker fans och personer utan något speciellt spelintresse. Pokern porträtteras på ett nyanserat sätt i filmen. Å ena sidan framställs pokern som en symbol för stora drömmar om snabba pengar och framgång. Å andra sidan så skildrar Mollys Game även de mörka sidorna av spelvärlden med droger, olagliga spelklubbar och konfrontationer med den ljusskygga maffian. Genom pokern så granskar filmen både de positiva och negativa sidorna av människors drömmar om framgång och risker med destruktivt spelbeteende. Detta gör Mollys Game till ett ytterst realistiskt drama samtidigt som det även bjuder på massor av spänning.

Filmens mottagande vid lanseringen
Mollys Game regisserades av Aaron Sorkin och hade premiär under september 2017 vid den kanadensiska internationella filmfestivalen i Toronto. Filmen blev väl mottagen bland publiken och spelade totalt in omkring 59 miljoner dollar i Nordamerika och internationellt. Även om filmens största kommersiella framgångar var i USA och Kanada så var Mollys Game också populär i Europa, speciellt i Storbritannien och Frankrike. Filmen får goda betyg på filmsajten Rotten Tomatoes med hela 81 % positiva omdömen. Mollys Game fick också ros av filmkritiker som berömde Idris Elbas stora skådespelarinsats som advokaten Charlie i filmen. Regissören Sorkin fick också beröm för det högklassiga manuset. Men det var framför allt Jessica Chastains stora skådespelarinsats i huvudrollen som Molly som prisades allra högst av filmkritiker. Chastains porträttering av Molly prisades som en stark kvinna omgiven av många farliga män.

Slutbedömning
Mollys Game är ett intensivt pokerdrama som bjuder på massor av spänning samtidigt som filmen undersöker både drömmar om framgång med samhällets mörka sidor inklusive drogmissbruk och olagligt spelande. Filmens stora behållning är dess realistiska skildring av hur vanliga laglydiga individer kan under vissa omständigheter drabbas av spelmissbruk och hamna på fel sida av lagen. Filmens stora pokerfokus lär tilltala poker fans men filmens mänskliga hjärta vänder sig till alla tittare. Mollys Game är ingen typisk Hollywoodfilm med orealistiska lyckliga slut för huvudpersonerna. Istället så erbjuder filmen ett realistiskt och långt mer gripande mänskligt drama som inte lämnar någon oberörd.