Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionTuristasRegissören John Stockwell gjorde senast ”Into The Blue” där det inte direkt fanns något djupdykande manus men en galet snygg yta som räckte långt. I hans nya film ”Turistas” dyks det inte längre efter skatter, istället grävs det långt ner i människokroppen efter högt värderade organ på den svarta marknaden. Likheterna till förra årets rysarhype ”Hostel” är många men även om \"Hostel\" inte var annat än just en hype så blir \"Turistas\" inte ens det.

Alex (Josh Duhamel) är på backpackerresa genom Brasilien tillsammans med sin syster och hennes väninna. Efter en bussolycka mitt ute i ingenstans lämnar Alex och hans medresenärer sina planer när man upptäcker en himmelskt vacker strand där också andra turister sökt sig till den ensamma strandbaren. Efter en vild festnatt vaknar alla upp och har blivit rånade på allt från pengar till pass. Men snart får man hjälp av en kille från orten som ska ta dem till ett säkert ställe i väntan på att hjälp ska komma. Snart når man sin destination långt inne i djungeln och där inser man ett skrämmande faktum...


Regin är obefintlig, skådespelarna är sjukt snygga men saknar allt vad talang heter och logiken håller inte för någon form av analys. Med andra ord är det som vilken tonårsrysare som helst och långa stunder gör den utan tvekan sitt jobb. Bäst fungerar skildringen av den hjälplöshet som infinner sig när avståndet till en fungerande civilisation är bortom räckhåll. Det man däremot inte lyckas med är filmens grundpelare – Det otäcka med att helt enkelt sno mänskliga organ och sälja dom på den svarta marknaden. Det nämns bara i förbifarten för att få en ursäkt till att ta fram kniven och leka doktor.

Den ska dock ha en eloge för att man aldrig tar det till den grad att det känns för utstuderat, istället har man försökt lägga spänningen vid kampen om överlevnad. Rent äckelmässigt blir det inte mer än en aptitretare i jämförelse med ”Hostel” och det kan jag tycka är skönt, synd är bara att man misslyckas nästan helt med att fylla ut med spänningen istället. Första timmen gör filmen sitt jobb utan att behöva skämmas för sig, men sen går det snabbt utför och filmens upplösning känns onödigt lång och spänningsmomenten är alldeles för utdragna och sönderklippta för att få önskvärd effekt.

”Turistas” är så mycket yta och det blir extra tydligt när en av karaktärerna dör. Jag brydde mig inte alls utan vara bara glad att jag fick titta på ett par nakna bröst (så lättroad är jag). Där har onekligen något gått snett och filmen som borde ha dödat alla framtida semesterplaner för Brasilien blir istället bara ett vackert vykort utan någon avsändare.