Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionStar Wars: Episod III - Mörkrets hämndJag har kollat på 'Star Wars - revenge of the sith' den avslutande inledningen(!) på sagan tre gånger och här är nu mina samlade intryck, jag börjar med det som var bra:

Filmen var pinsamt mycket bättre än de två förra, som iofs gränsar till kalkoner...

Man har fått till en bra stämning, John Williams musik var som vanligt ett enormt tillskott till känslan i filmen! Miljöerna var lysande och vackra, man tappade i stort sett andan hela tiden - superfräckt och snyggt! Vad gäller storyn så är den uppenbarligen mörkare, betydligt mer vuxen. Persongalleriet är som brukligt riktigt roligt; Yoda! En grön liten mupp som man bara inte får nog av! Darth Vader! Lite rysningsvarning då hjälmen tas på! Palpatine, bra (lätt överspelat) skådespeleri. Precis vad som behövs för att visa den gradvis ökade vansinnet och maktfullkomligheten.

Scenerna av slakten av alla Jedis var riktigt tung att titta på, det gav den tyngd som kanske behövs för att markera en sådan milstolpe i Star Wars-sagan. Jo – som sagt, det var nog det som var bra, resten håller i mitt tycke tyvärr dessvärre mycket tvivelaktig kvalité..:

Skådespeleriet! Jag har kollat på porrfilmer med mer övertygande skådespeleri! (\"Hi, I'm Gary - the poolman\"). Att till och med Ewan McGregor lyckas vara totalt platt och ointressant måste jag säga är nära nog genialiskt. Lucas borde definitivt hållit fingrarna borta och gett filmen till någon som faktiskt kan regissera människor! Till detta är storyn så tunn att den inte borde räcka till en kortfilm ens. Totalt fragmenterad dessutom – det hoppades hej vilt från ställe till ställe. Storyn innehåller hål som man skulle kunna köra flera stjärnkryssare igenom – i bredd!

Ett stort problem anser jag CGI:n utgör. Jaa, vad ska man säga. Det är kanske inte helt positivt att Lucas fick tillgång till sin omfattande digitala leklåda. Det vräks på med prylar som pressas in i varenda tom yta som finns i filmen. Jag har aldrig längtat så mycket efter en öde öken i hela mitt liv... De tycks ha animerat allt möjligt, till och med vanliga rum kändes ofta CGI-plast-betonade... Det finns gränser för vad som bör vara vanlig rekvisita och CGI!

Sedan är det problem med persongalleriet och vissa scener, värst av alla är nog 'Noooo-scenen' med Darth. Jag skämdes över hur töntig den kändes. Darth stapplar runt som en Frankenstein och viftar med armarna... Usch. Anakins skådespeleri var väl... Nja, låt oss säga att Keanu Reeves har fått konkurrens! Killen (Hayden Christensen) måste tillhöra det sämsta som ställt upp framför en kamera – någonsin! Men det är mer problem med centrala personer – vad sjutton gjorde exempelvis Chewbacca där? Snacka om att bara vara med för att man ska ha varit med... En ytterligare actionfigur i samlingen? För att göra etter ont värre så är filmen full med irriterande småfel, som när Obi-Wan kallar Palpatine för \"Emperor\" i Jedi-templet... eller att rutan som General Grievous tog sönder plötsligt är hel vid kraschlandningen...

För att tillgodose så stor publik som möjligt har man dessutom vävt in en hel del slapstickskämt... Vad sjutton gör de här? De som fanns kändes riktigt förväntade och malplacerade... Grymma mängder med nödlösningar för att kunna knyta ihop säcken... Tänk att se filmerna för första gången i rätt ordning – då är det mycket som inte känns riktigt... HUA!

Men det största problemet jag har emot filmen är att jag faktiskt inte är 12 år längre så att jag kunde överse med allt ovanstående och bara låta magin flyga bort med mig...

[-]Vad får då denna, avslutande del, för betyg? Jo, 12-åringen i mig ger denna film en 3:a, men den lite mer analyserande vuxna i mig vill ge den en svag 2:a. Men betyget sätts med ett tungt arv från de tidigare, klassiska filmerna, så det blir ett bra omdöme där egentligen arvet från IV, V och VI trycker över denna till en 3:a... Men man måste ställa sig en fråga om varför så många riktigt duktiga filmrecensenter gett denna en 4:a, och till och med i ett fall en 5:a!?! Den är inte värd det, och vi lär se att när den dyker upp i filmkanalerna senare så har betyget sjunkit minst en pinne... Så var det exakt med de två tidigare filmerna... Väldigt höga \"förhands-betyg\" och sedan en alternativt två pinnar mindre – av samma recensent – i TV-bilagan!?! Det luktar inte riktigt gott...

Tillbaka till klassikerna! Tja, mycket väsen för... ganska lite... Jag blir mycket mer exalterad av att se om någon av klassikerna än av denna... Hoppas bara att det inte blir flera filmer (VII, VIII och IX) som det ryktas om! Tänk att ytterligare solka klassikerna... sedan blir det väl en remake på dem... *ryyys*

Jag tänker sjunka ner i tv-soffan och njuta av Ep IV, V och VI för n:te gången istället, väl mött i en galax långt härifrån, ända borta i 70- 80-talet!