Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionThe Hurt LockerThe Hurt Locker handlar om ett gäng soldaters liv i Irak. De jobbar med att desarmera bomber, ett livsfarligt jobb som sätter deras liv på spel varje dag. När deras gruppchef dör under ett uppdrag får de vildingen William James (Jeremy Renner) som ny gruppchef. De kommer dock inte så bra överens med varandra...

The Hurt Locker är regisserad av Kathryn Bigelow, som tidigare gjort sig känd för välgjorda actionrullar. Här har hon gjort precis det, men det är också väldigt rörande. Filmen behandlar inte bara soldaternas liv i Irak, utan ger också en bild av hur svårt det är för krigsveteranerna att anpassa sig till samhället igen.

Filmen har fått lovord i USA, och vann 6 Oscar, inklusive bästa film och bästa regi. Här i Sverige har den dock fått ett lite svalare mottagande. Många kritiker prisar den, men den kritiseras också för att vara patriotisk, att visa amerikanerna som hjältar. Det har jag svårt att hålla med om. Filmen försöker sig inte på att visa kriget från Irakiernas synvinklar. Nej, den visar hur människor förändras av krig. Kanske ett uttjatat tema, men det har sällan visats med sådan bravur som i den här filmen. Lite politiska referenser kan man dock lägga märke till här och var, till exempel lyssnar William James på ett Bush-hatande band. Att amerikanerna visas som hjältar stämmer väl heller inte riktigt, kolla bara på deras sista uppdrag.

Skådespelarinsatserna i den här filmen är magnifika, trots att den inte innehåller några superkändisar i huvudrollerna. Kändisar som Ralph Fiennes syns bara i mindre roller. Huvudrollen spelas av Jeremy Renner, som gör ett fantastiskt jobb. Han nominerades till alla möjliga utmärkelser för sin prestation, inklusive en Oscar (som han dock inte vann).

[-]The Hurt Locker är en mycket spännande och rörande krigsfilm. Om man tycker att den var seg var det för att man inte förstod den. Själv tycker jag att det är en av de bästa filmerna någonsin, och den bästa krigsfilmen sedan Plutonen. Full pott! [*]