Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionJurassic Park 3



Tidigare idag slutförde jag sommarkursen Dinosaurier (7,5 hp). Jag rekommenderar kursen, eftersom den föreföll både spännande och fascinerande för mig. Således valde jag, för att få ett poetiskt avslut, att avrunda filmserien Jurassic Park - med just \"Jurassic Park 3\".

Till skillnad mot den genomslagskraftiga ”Jurassic Park” (1993) och ”The Lost World: Jurassic Park” (1997) som Steven Spielberg regisserade, så tog Joe Johnston här över den ljumma taktpinnen. Taktpinnen var nämligen ljummen efter The Lost World: Jurassic Parks misslyckande fyra år tidigare. Det var ett överraskande misslyckande, med tanke på att herr Spielberg satt vid rodret. Men om den filmen var ett misslyckande, så är ”Jurassic Park 3” ett katastrofalt fiasko.

En pojke försvinner utanför den förlorade ön. Föräldrarna till pojken lurar ett par omedvetna men erfarna forskare att följa med och utforska ön från skyn - mot en stor check. Väl där så uppdagas föräldrarnas riktiga syfte med resan, genom att de trycker upp pistoler mot forskarnas huvuden - samtidigt som de väljer att landa på ön...

Joe Johnston fullbordade sannerligen nedgången, och han gjorde det med förvånansvärt högklassiga skådespelare. Hur Joe fick William H Macy och Michael Jeter att följa med på det sista äventyret förblir frustrerande frågetecken. Kanske blev de lovade en storslagen upplösning? Antagligen ville de bara bli en del av den historiska trilogin. Ett dyrt misstag av gentlemännen.

Berättelsen är allt annat än realistisk, kan jag tungt bekräfta efter sommarens lärorika kurs. Joe ger inte dinosaurierna någon som helst rättvisa. Dinosauriernas leverne, beteende och instinkter är farligt missvisande. Joe har tur i att de mest enastående varelserna som någonsin vandrat på vår planet nu är utdöda. För The Lost World: Jurassic Park hade varken Tyrannosaurus eller Giganotosaurus accepterat.

Å andra sidan, allt vi tittare kan (medvetet eller omedvetet) jämföra de två uppföljarna med - är originalet ”Jurassic Park”. Och just den filmen... den är ju ett mästerverk.