Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionTintins äventyr: Enhörningens hemlighetSteven Spielberg har suttit på filmrättigheterna till Tintin i nästan 30 år. Inväntandes rätt idé, rätt teknik och framförallt rätt tid. Här kan man snacka om tålamod. Svaren hittade han tillsammans med Peter Jackson som står som producent till The Adventures of Tintin. Det blev inte live-action men inte heller vanlig animation. Istället en mellanväg, en slags realistisk motion-capture animation likt stora delar av Avatar. Men här i en version där precis allt är animerat. Där alla mänskliga karaktärer spelas av riktiga skådespelare i motion-capture kostymer. Så klart så är förgrundsfiguren inom motion-capture Andy Serkis med. Han som som spelat både Gollum och King Kong spelar här den ikoniske kapten Haddock. Jamie Bell spelar Tintin och Daniel Craig gestaltar skurken Rackham den röde.

Manuset är en hybrid av tre olika Tintin album. Krabban med de gyllene klorna och dubbel-albumet Enhörningens hemlighet och Rackham den rödes skatt. Den unge och äventyrslystne journalisten Tintin köper ett modellfartyg han tycker är snyggt men anar inte alls vad det ska leda till. För han är inte ensam om att vilja ha detta skepp om än ovetandes om dess värdefulla hemligheter. Detta är början på en otroligt fartfylld resa där Tintin för första gången träffar både Dupontarna och kapten Haddock.

Filmens största kännetecken är ett rasande tempo och i kombination med att man ska introducera och föra samman dessa starka karaktärer så blir det en stor utmaning. En utmaning som Spielberg tacklar relativt bra även om det på det hela blir en lite stressad historia. Man har helt enkelt försökt klämma in lite för mycket och filmen får ingen chans att lugna ner och reflektera. Men visst, den fartfyllda och actionpackade inriktningen är stundtals otroligt underhållande. Humorn i filmen är gammal hederlig slapstick à la Three Stooges. Funkar förvånansvärt bra och känns inte alls daterat, många skratt bjuds man på.

Det är första gången Spielberg regisserar en sådan här slags modernt digital produktion, men mycket känns ändå igen. En actionscen involverad en motorcykel som också är filmens bästa påminner mycket om hans sätt att regissera action på i hans gamla Indiana Jones filmer. Även hans karaktäristiskt snabba och långa inzoomningar kan man hitta lite här och där. När det gäller animationerna så är de ojämna men när de är som bäst bland det snyggaste dataanimerade jag sett på film. Speciellt miljöerna imponerar. Musiken står filmmusikguden John Williams för, det lovar stordåd men slutar i stabilitet. Bra men inget märkvärdigt.

[-]Karaktäriseringen är väldigt viktig för en bra Tintin adaptation. Här är den överlag lyckad även om det tyvärr är huvudkaraktären Tintin som lider mest och blir stundtals lite färglös. Desto mer lyckad är Haddock som är både rolig och intressant, oftast på en och samma gång.[*] Den enda karaktären i filmen som inte är filmad i motion-capture är Tintins trogne hund Milou/Snowy. Trots detta så är det en av filmens mest levande karaktärer och hans charm är i vissa stunder omöjlig att motstå. Huvudskurken Sackarin är dock inte lika intressant eller magnetisk, särskilt inte som en sådan här historia kräver.

En av Tintinhistoriernas största styrkor är dynamiken och samspelet mellan de olika karaktärerna. På grund av den stressade och introducerande historien så hinner man dock inte med att utveckla detta nog mycket. När filmen är slut så känns det lite abrupt och man väntar sig nästan mer direkt. Man vill verkligen se ett klassiskt Tintin äventyr av det här slaget fast med alla relationer redan satta. En känsla av att vilja ha mer som är både positiv och negativ. Giganterna Spielberg och Jacksons version av Tintin är stundtals väldigt underhållande och snygg men det är en eventuell uppföljare som kan visa sig bli den riktiga karamellen.