RecensionEn djävul till granne

Jag har en passion för utflippade och nostalgiska yuppie-förortskomedier från det ljuva åttiotalet. Visst, jag är ju åttitalist, men detta glada årtionde bjöd enligt min mening på mest utav denna vara.

Historien är som den ska vara i en film som denna, enkel men effektiv. Tom Hanks spelar Ray Peterson, en familjefar som verkar aningen trött på sin tillvaro. Hans fru vill ta honom med på en lugn helg i stugan, men det lockar inte, han vill ha en lugn helg i hemmet. Saker och ting förändras dock snabbt då en mystisk familj vid namn Klopoks flyttar in i huset brevid. Ingen har egentligen sett dem, ej ens någon flyttbil, men deras gård talar för att de är en säregen grupp människor. Ray och Art (som för övrigt hävdar att huset besitter porten till helvetet) är ivriga att ta reda på mer om dessa filurer och bestämmer sig för att ta till diverse spion-taktiker där de får oanad hjälp av militär-freaket Rumsfield. Hur skulle något kunna gå fel?
Jo, på alla sätt och vis.

\"The Burbs\" är tro det eller ej, en ganska samhällskritisk film, som fokuserar sig på de utstötta i samhället, och hur den harmoniska förortidyllen i skälva verket kan vara en fasad för det motsatta. \"The Burbs\" ska dock mestadels tas som en underhållande komedi, då görs den rättvisa. Filmen har på något sätt en oemotståndlig charm, samma sorts charm som Joe Dante levererade i sin tidigare gjorda \"Gremlins\" (1984). Galenskaper följt av galenskaper och det hela görs med glimten i ögat och med mycket hjärta. Sådana komedier görs inte idag, tyvärr.

Detta är, tillsammans med \"Gremlins\" Joe Dantes guldkorn. Denna regissör har enligt mig haft en väldigt ojämn karriär. Det mesta han åstakommit är enligt mig halvdassigt.
1978 debuterade han med B-skräckisen \"Piranha\", om ett gäng elaka firrar. 1980 kom den överskattade varuls-skräckisen \"The Howling\" som i det stora hela var en besvikelse enligt mig. 1987 kom det löjliga Sci-Fiction spektaklet \"24-timmars jakten\". Tillsammans med Steven Spielberg, John Landis och George Miller skapade han 1983, \"Twilight Zone-The Movie\", en långfilmsvariant på den kultförklarade tv-serien. Filmen bestod av fyra kortare berättelser, och Joe Dantes var inte en av de bättre,
tvärtom.

\"The Burbs\" är inte heller helt felfri. Hade jag själv regisserat den, hade jag kryddat den med mycket mer skräck-element, och gjort det hela en aningen vulgärare. Balansen mellan skräck och komedi är inte klockren och jag hade gärna velat se familjen Klopek en aningen mer bisarra. Trots detta är krocken mellan Familjen Klopek och de till synes \"normala\" sannslöst rolig, och filmens roligaste stund är utan tvekan då \"Hanks och co\" bjuder in sig själva på en kaffetår hos sina besynnerliga grannar, då Bruce Dern överlämnar ett fat med kakor till familjens yngling och med ett brett leende säger: Here's something for the old sweet-tooth\