RecensionBowling for Columbine

Efter de hemska morden i Columbine Highschool bestämmer sig Michael Moore för att göra en dokumentär om varför USA är det land med mest mord och varför vapen är så populära. Varför skjuter elever sina skolkamrater till döds? Varför har nästan alla medborgare i USA minst ett skjutvapen hemma? Michael Moore svarar på dessa frågor och många fler och visar i denna film sin bild av USA. I filmen intervjuas bland annat Marilyn Manson och Charlton Heston om sina åsikter om innehav av vapen i USA. Michael Moore åker även över till grannlandet Kanada för att se hur det står till där och varför USA har så mycket fler som blir dödade varje år än sitt grannland Kanada. Så fort Michael Moore fått för sig att ta reda på svaret på en fråga ger han sig inte i första taget. Filmen innehåller mycket satir från Moores sida och han är snabb i käften när han ska ta reda på sina svar.
I filmens inledning går Moore in på en bank, öppnar ett konto och får ett vapen som tack och Michael går ut och håller vapnet i luften med en låtsas glädje - en sekvens som visar den satir och humor som genomsyrar Michaels insats i denna dokumentär.

Min första tanke när jag skulle se den här filmen var att det skulle vara en komedi som drev med allt vad USA är. Ju mer jag såg av filmen upptäckte jag att det faktiskt fanns mer mening med filmen än att få folk att skratta. Filmen speglar hur det faktiskt kan vara i USA. Men humorn finns fortfarande kvar, som vanligt när Michael Moore är i farten.

Efter att jag sett första halvtimmen kändes två timmar som oändlig tid och jag visste inte om jag skulle orka se hela filmen. Men efter denna halvtimme så gick tiden fort. Jag tycker ändå att filmen skulle ha kunnat klippas ner en aning eller att vissa delar skulle ha gjorts mer intressanta för att locka fler att orka se hela filmen.

Men trots dom tråkiga partierna i filmen så är filmen en höjdare och borde ses av alla.
Filmen får en stark 4:a av 5 möjliga och en varm rekommendation från min sida.