Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionLiftarenI Liftaren får vi se hur unga Jim Hallseys liv går rakt åt helvete och förvandlas till en mardröm efter att ha plockat upp en främling i bilen mitt i natten. Främlingen visar sig vara en kallblodig massmördare och har dödat flera andra bilförare som har hjort samma misstag som Jim gjorde den natten. Men Jim lyckas sparka ut den här liftaren, som kallar sig själv John Ryder. Nu vill han ta hämnd på Jim och lyckas vända polisen emot honom så att Jim blir polischefens första misstänkta i flera brutala mord på oskyldiga barn och kvinnor. För Jim blir det här en hemsk och vidrig färd som kanske aldrig kommer att sluta förrän polisen har gjort slut på honom. Antagligen dödar de honom eftersom att han är anklagad för mord på flera poliser, några barn och många oskyldiga andra personer, men egentligen är allt gjort av denna mystiska främling som i början verkade vara en snäll och trevlig man.

Liftaren är en extremt läskig film som tar en till sina värsta tankar och får en att känna sig osäker när man är ensam resten av livet. Den är alla bilägares största mardröm kan man säga. Filmen är nyskapande och lite stilbildande eftersom den introducerade en liftare som galning i skräckfilmens värld. Den kunde lätt ha blivit en usel film med dåliga effekter som t.ex Tandläkaren blev när den försökte dra in en galen tandläkare i skräckfilmen. Men Liftaren är verkligen inte så, den är läskig, krypande, obehaglig och fylld med läskiga scener, på ett väldigt smart sätt och visst, det krävs nog lite hjärna för att förstå det läskiga med den. Vissa kan annars tro att det är en vanlig actionfilm vilket verkligen inte är avsett från filmens början att vara och inte är nu ändå.

Jag gillade verkligen sättet att bygga upp filmen så som dom har gjort genom att göra en ordentligt filmad och bra genomtänkt skräckfilm. Varje sekund man tittar blir bara värre och värre och vid filmens slut mådde i alla fall jag faktiskt lite dåligt, kanske för att jag var liten när jag såg den, men den är verkligen läskig.

I rollen som den vidriga liftaren ser vi Rutger Hauer som är perfekt och har allt som krävs för att kunna spela läskig mördare. C Thomas Howell spelar Jim Hallsey som på senare år inte har varit med i många kända filmer, men han gjorde en liten come back i Liftaren II, som enligt kritiker ska vara värdelös. Se Liftaren och få en sömnlös natt...