Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionGremlinsVad mer kan man förvänta sig än en otrolig spännande äventyrsfilm, som är satt till femtonårsgräns, med sina rysliga, äckliga grejer? Det är just precis vad vi får ut av Gremlins, som var min stora favoritfilm som liten, trots att jag egentligen inte fick se den om man får lita på årsgräns. Men min älskade pappa, som tyckte det var synd att jag skulle tjata, lät mig se den. Och det tackar jag honom för, eftersom mer än fem år senare har jag sett den mer än hundra gånger. Och jag tröttnar aldrig på den.

Den är en film som är så Spielberg-typisk, men samtidigt en ovanlig filmsort. Det har en enkel story - tonårskillen Billy får en husdjur av sin pappa, en galen vetenskapsman, men inte vilken husdjur som helst, utan en Mogwai som Billy kallar Gizmo. Med de tre förmaningarna från fadern - utsätt aldrig Mogwai för ljus, låt den aldrig få mat efter midnatt hur mycket den än tjatar, och utsätt den aldrig för vatten - försöker Billy undvika någon större händelse. Men det blir precis vad han, fadern och gubben i Chinatown varit rädd för...

Det är nog en oförglömlig film, med skådespelare som tyvärr inte är så kända idag. Jag tror inte heller de sysslar med skådespeleri längre, men man ska nog inte spekulera. Annars är filmen regisserad av Joe Dante, med manus av Chris Columbus som senaste producerat den tredje Harry Potter filmen och har även regisserat de två första Harry Potter filmen. Och trots att det är en så Spielberg-typisk film, är han inte regissör, utan producent. Då finns han med i grunden ändå...

Det finns en uppföljare till denna film, som tyvärr inte blev lika lyckat trots en grundlig och vettig början. Tyvärr spårar allt ur mot slutet. Det är nog svårt att reprisera en succé som Gremlins, därför är det inte förvånande att uppföljaren blev dålig. Men ljuspunkten i uppföljaren är nog att vi återser huvudkaraktärerna från Gremlins vilket är Billy, hans flickvän och självaste favoriten, Gizmo..

Om ni ser noga, så finns det en scen i Gremlins, där Steven Spielberg skymtar förbi. Det är scenen där Billys pappa talar i telefonen.

Behöver ni en spännande äventyrsfilm en fredagskväll - så rekommenderar jag att ni hyr denna film!