Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionFist of the North StarFilmen har en mycket ironisk inledning. Ackompanjerat till härlig jazzaktig klassisk musik. Jorden är en vacker plats med vacker natur och frid med några av människans levnadsvanor. Men efter en text, så ser man att jorden plötsligt är på mycket god väg mot sin undergång...
Med människor som fräts upp, och sedan likflugorna surrar obehagligt för tittaren. Denna domedagskildring är nog i särklass det starkaste och obehagligaste av den sorten jag skådat i en film. Ändå är den en animation...

Senare tar filmens huvud handling vid. Huvudrollsinnehavande Ken, vandrar med sin flickvän Julia som skådar undergångens eftersmak. Sedan kliver Kens vän Shin in och visar intresse för Julia och torterar Ken tills Julia sagt att hon tillhör Shin. Ken lämnas att dö, medan Shin för Julia med sig. Det är inte Kens turdag. En av Kens onda bröder, med argsint motiv kastar ner Ken för en mycket djup ravin. Samtidigt som de överlevande människorna har det mycket svårt efter förtryck av barbariska storväxta Mutanter. Ken återvänder starkare än någonsin (Hur?) för att hitta Julia, och städa upp för mänskligheten.

Den här filmen är otroligt våldsam. Har karaktärerna det minsta hinder, eller besvär löses det med fysiskt våld. Den innehåller ganska mycket skallar som växer tills de sprängs isär, och varelser som klyvs på mitten. Filmen är då en ren våldshyllning. Och på gott humör, trots att jorden har sett sina bästa dagar. Fyndiga skämt tills döden kommer. Ett upplägg som kan tyckas bli tjatigt i längden. Karaktärsdesignen är helt fantastisk! Ken är kraftig, och har liksom de allra flesta karaktärer dubbats fantastiskt bra och dubben passar perfekt.

Anmärkningsvärt härligt sätt Ken har att byta röstläge när han pratar och börjar med sina spark- och slagattacker. Ray är en nästan lika perfekt karaktär som Ken. Fast han har en identisk roll, fast är mer cynisk och kall. Lord Jagies livvakt är en annan otroligt sevärd skapelse, i sin klassiska scen.

Och såklart Jagie. Han är ett fenomen i skurkvärlden. Han flåsar som om han har andningsproblem, och gömmer sig bakom den suveräna masken. Det unika ansikte som döljer sig bakom är även det en syn man inte glömmer...

Fist of the North Star är tidernas näst bästa Film enligt mig, delvis för att den är unik. Den är ttan tvekan den bästa slagsmålsfilmen någonsin, med otrolig känsla för våld, domedag, obehag och drama också. Musiken är för övrigt helt otroligt varierad. Mästerligt.

Regissören Toyo Ashida är en mästare vad gäller underhållning och karaktärer, och såklart fantastiska scener. Redan i hans tidigare film Vampire Hunter d fick man en föraning.

Slutet är ett stycke mästerverk i sig också. Sällan är man så fängslad under en sluttext, då man får se hoppet, medan Ken känner det motsatta. Filmens budskap är att det är farligt att en man själv har för mycket makt. Han kan drivas av hämndbegär eller maktbegär eller rent av vansinniga handlingar. Då alla de mäktigaste karaktärerna mest sprider död och förödelse.

En film jag älskar! Men får se sig besegrad av Dawn of the Dead. Som är mer fulländad. Men Filmen slår sig in i mitt hjärta som den näst viktigaste filmen någonsin!

Kultfakta : I Toyo Ashidas tidigare film Vampire Hunter d, så syns en karaktär i en folkmassa, vars ansikte som ser exakt ut som Kens (!).

Jag har skrivit om den Engelskdubbade versionen.