Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionSevenFrån första bildrutan kastas vi in i en suggestiv och banbrytande thriller.

Regissören David Fincher förnyade genren med denna seriemördarfilm. Filmiskt kan det inte vara mycket bättre, skådespeleriet är på topp (Freeman, Pitt, Spacey och Paltrrow gör kanske sina livs insatser), det mörka fotot är strålande och Fincher visar sin fulla kapacitet. Som ingen annan lyckas han skildra ett obehagligt våld (trots att nästan inget visas i bild, så är det en krypande, obehaglig känsla filmen igenom).

Till råga på allt bjuds vi på att det lysande manuset förvaltas på bästa möjliga sätt. Det här är en av de mest nervkittlande filmer som någonsin har gjorts och någonsin kommer att göras.

Filmen inleds med ett oerhört, rått och känslokallt mord och poliserna Sommerset (Freeman) och Mills (Pitt) kopplas in. Sedan byggs relationen upp mellan de båda parterna samtidigt som fler till synes bisarra mord begås. En kamp mot klockan är att vänta. Sen följer två timmar visuellt slående och blytungt händelseförlopp i en ständigt regnvåt stad utan namn. Som grädde på moset kommer den skonigslösa finalen med rafflande upplösning.

Titeln Seven refererar till de sju dödssynderna. Och som de alltid säger på tv: - Vi vill varna känsliga tittare...