Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionEvil DeadAsh, hans flickvän och tre andra ungdomar åker ut till en stuga belägen långt ute i skogen. I stugans källare hittar de en bandspelare som de tar med sig upp. De spelar upp bandet som finns och blir mötta av en mansröst som berättar om en bok vid namn Necronomicon, \"Book of the Dead\". Efter att rösten på bandet läst upp vad som verkar vara en slags rit börjar det hända saker som kommer få de fem ungdomarna att djupt ångra att de åkte till stugan...

Jag såg Evil Dead första gången för ungefär 4 år sen, då tyckte jag den var rätt så kass. Anledningen till det märkte jag när jag till slut såg den oklippta versionen, det är sååå mycket sämre utan det som är bortklippt. Fast det är väl förståligt att vår \"kära\" censur klipper denna film, som är allt annat än blodfattig. Blod sprutar och lemmar flyger titt som tätt, och jag älskar det. Filmens huvudperson Ash gestaltas klockrent av den numera kultförklarade skådisen Bruce Campbell och man både skrattar och njuter när han hela tiden åker på storstryk.
Evil Dead har sina skrämselmoment, även om den kanske mest framstår som en smått oseriös (dock inte lika humorfylld som dess två uppföljare) och regissören Raimi brukar sig medvetet och på ett smart sätt av i stort sett alla klyschor skräckgenren har att erbjuda.

Men vad är det då som gör att Evil Dead förtjänar det höga betyg jag ger den? Jo, delvis är det höga underhållningsfaktorn som driver filmen, det blir aldrig någonsin tråkigt under filmens gång, något få filmer lyckas med. Ett annat plus är alla gore-effekter, som trots den låga budget de hade ser riktigt bra ut. Evil Dead har förtjänat all bra kritik den mottagit under årens gång och är sannerligen en kultklassiker som alla med smak bör se.