Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionUbåten1981 gick tv-serien \"Das Boot\" för första gången på tv. Den handlade om livet på en tysk ubåt under andra världskriget. Filmen var ganska unik på sättet att skildra hur tyskarna hade det under andra världskriget ur deras synvinkel. Tv-serien klipptes om till en film också som blev nominerad till 6 Oscars. Nu finns även \"The Director's Cut\" på 3½ timme Vilket gör den mer fulländad.
Das Boot börjar i La Rochelle i Frankrike där det går vilt till. Sjömän super och festar eftersom de dagen efter ska ge sig ut på ubåts uppdrag och kanske aldrig kommer att komma tillbaka. Filmen kretsar kring Kaptenen på ubåten som är i 30-års ålder (vilket många ubåtskaptener var, om inte yngre) och korrespondanten Löjtnant Werner som ska med och ta bilder ill en tidning samt skriva om livet ombord. När de har lämnat La Rochelle och ger sig ut i Atlanten blir det mest lugnt och ingen strid. Das Boot visar även hur tråkigt det kunde ha varit på en ubåt, att tex bara sitta och vänta på en order. Alla får skägg ju längre in i filmen man kommer. Men när de blir attackerade av Jagare och sjunkbombade, blir man nästan lika omskakad som de. Hur som helst skulle inte jag velat varit med på en ubåt under andra världskriget...
Med sin realism, skådespelarprestationer och soundtrack blir Das Boot mer än en film. Man känner hur det är på ubåten. Trångt, fuktigt och äckligt.
Det är synd att Wolfgang Petersen har gjort så mycket skräp efteråt. Som \"Air Force One\". Men Das boot finns ju kvar och är en given femma enligt mig. Den bästa och kanske mest realistiska krigsfilmen.