Kom ihåg mig
Glömt lösenord Logga in
Ange din e-postadress så skickas du en länk där du kan återställa ditt lösenord...
Inloggning Skicka

RecensionDa Vinci-kodenJaha. Var det inte mer än så? Det är inte utan att man känner sig lite tom efter att ha lämnat visningen av en av årets mest haussade filmer. Jag hade tämligen stora förväntningar då det på ingredienslistan till denna film finns en hel del att gotta sig åt. Vad sägs om hemliga sällskap, religiös fanatism, mystiska koder, Audrey Tautou, Jean Reno, Louvren, Ian McKellen, för att nämna några godbitar? Mumma för mig trodde jag, men blev därvidlag bedragen.

Filmen börjar med mordet på en museiintendent på Louvren. Han hinner dock lämna kodade meddelanden efter sig innan han dör som den amerikanske experten på området Robert Langdon (Tom Hanks) får till uppgift att dechiffrera tillsammans med den franska polisens krypteringsexpert Sophie Neveu (Audrey Tautou). Snart blir de själva emellertid huvudmisstänkta för mordet och får på egen hand dels försöka klara sig undan polisen men samtidigt ta reda på vem som begick mordet och varför. Det är den senare frågan som filmen kommer att kretsa kring. Det visar sig att mordet kan ha sin upprinnelse redan vid tiden för Jesu död på korset och att det är vetskapen om var den heliga Graal finns som kostade museiintendenten livet.

Det är onekligen en fascinerande och fantasieggande historia som rullas upp. Den borde ha kunnat föras över till filmen på ett betydligt mer intressant vis än vad som är fallet här. Filmens största brist är kanske Tom Hanks, mannen som kan bli utspelad av en planka. Han är enastående tråkig att se och mycket av filmen bygger givetvis på hans karaktär vilket tyvärr även gör filmen väldigt mycket tråkigare än den hade behövt vara.

Vidare är manuset inte särskilt lyckat. Man väljer ständigt de fega vägarna och filmen blir ofta övertydlig. Man sätter ingen vidare tilltro till publikens intellekt, för att uttrycka det milt... Detta är mycket irriterande när man har så intressant stoff att berätta om!

Detta till trots är det som sagt en väldigt intressant historia i botten tycker jag och det räcker för att göra filmen sevärd. Och jag tror inte att jag sticker ut hakan alldeles för mycket om jag förutspår en enorm titttarsuccé, min något negativa recension till trots...