3.5

Indiana Jones och det sista korståget

Alla tiders äventyrare, den oöverträffade Indiana Jones, hamnar i nazisternas våld i en rafflande actionfilm. Den här gången är Indiana på jakt efter den heliga graalen, en skräckfylld utmaning som leder till rader av hissnande sammandrabbningar. Färden går via Venedig och Berlin till Nordafrika, och spänningen når sin kulmen när vår hjälte försöker frita sin gamle far.

Filminfo

Originaltitel Indiana Jones and the Last Crusade
Regissör Steven Spielberg
Manus Jeffrey Boam
Skådespelare Harrison Ford, Sean Connery, Denholm Elliott, Alison Doody, John Rhys-Davies, Julian Glover, River Phoenix, Michael Byrne, Kevork Malikyan

Skapad 2019-12-09 av BeforeYouDie
Den hattbeklädda arkeologen med piskan redo, är återigen tillbaka för nya äventyr. Indiana Jones och det sista korståget, som blir den tredje filmen i ordningen, återgår till mallen för den f...   Läs mer »

Norpan0
2023-10-06
Kanske är det så att den här kändes kul och fräsch för att jag just sett om de första två filmerna också, och de har jag sett så himla många gånger. Gillar motsättningarna mellan far och son, och blir sugen på att se om Young Indy.
vonadel
2023-07-19
Dags för tredje filmen i serien inför nya filmen. Får inte riktigt samma känsla för denna som för de andra två. Men, medan jag höll på att skriva ändrar jag ändå mig från en 3:a till en 4:a. Indy är ändå en favorit. Introt med River Phoenix som Young Indy är riktigt underhållande. 7/10
karlmats
2023-07-17
13 år senare och jag håller med mig själv till stor del. Dock tycker jag det blir tydligare vid en omtitt att Last Crusade ligger närmare Raiders i både ton och kvalitet jämfört med Temple of Doom. Framför allt lägger jag märke till en hel del snygga praktiska stunts och effekter i actionscenerna här. Slutet är fortfarande lite lamt men det kan jag förlåta dem för, alla filmer har ju haft sin del av övernaturligheter och det var väl bara en tidsfråga innan de skulle komma till Graalen även i den här serien. Jag uppgraderar till en stark 3a, det här var snäppet bättre än jag mindes. ----- 2010-03-26 Ett fall framåt från TOD men det blir aldrig lika spännande och underhållande som originalet. Skönt och se att nazisterna är tillbaka och man har tonat ner på fånigheterna även om det finns en del sånt kvar här också. Connery är ett välkommet tillskott till casten och han levererar också de roligaste replikerna. Doody funkar helt okej som Indy-nazi-tjej men hon är ingen Marion från första filmen. Öppningsscenen med young Indy och avslutningen från att de hittar Graal-kammaren har båda sina beskärda delar av fånerier och ologiskheter men nostalgivärdet och Ford räddar ändå upp det här till en 3a. Jag gillar inte heller att Marcus Brody verkar ha degenererats till en vandrande idiot som man bara gör narr av. Nåja, underhållande var det ju iaf överlag.
Dream
2023-05-05
Sean Connery räddar detta annars inget speciellt, men visst det är ju som sagt 80 tals nostalgi.
2022-11-09
Är ju inte min favorit bland filmerna, men denna är bra... En stark 3:a...
Ful_fisk
2022-04-27
Alla dyrkar ettan, och tvåan är flitigt omdebatterad. Trean tycks vara den som alla respekterar men inte talar så mycket om. För min del är det den klart bästa. Tempot och underhållningsnivån är verkligen perfekt här, och balansen mellan humor och allvar likaså. Samspelet mellan Ford och Jones är sagolikt, och birollsregistret utmärkt. Avslutar trilogin fenomenalt genom att göra allt som var bra föregångarna helt perfekt. En av de bästa filmerna i sitt slag som någonsin gjorts. Och så John Williams i högform på det. Kan bara bli en femma!
sodomiten
2021-01-01
Det bär emot att säga det, men Indiana Jones filmerna från 80-talet håller inte längre för att visas på bästa sändningstid. Det som en gång var en häftig äventyrsfilm har passerat bäst före datum.
päronanton
2019-06-15
Jag tycker denna är riktigt bra! Helt klart bättre än 2 an.
deswhip
2019-04-21
Första filmen: Originalet och bäst! Charmig, rolig och spännande äventyrsaction mycket bra när den kom och den håller fortfarande. Harrison Ford är riktigt bra i sin roll, fyra i betyg. Andra filmen: Inte alls lika bra som ettan, till och med lite larvig i jämförelse, överdrivet och orealistiskt, tvåa i betyg. Tredje filmen: Man hittar tillbaka till en mer seriös ton. Bra action och stundtals ganska rolig, men saknar lite av magin i ettan, trea i betyg.
Applekingen
2017-03-25
Betydligt bättre än 2:an för känslorna man fick i första filmen kommer tillbaka här. Några karaktärer som var med i första filmen kommer tillbaka också. Det som gör den här filmen till den bästa i serien är far och son relationen.